Sistemul bancar din Portugalia si Bulgaria in pericol?

 

Când o banca din Europa ajunge în dificultate, strigoii crizei îsi fac din nou aparitia. Dar este reala primejdia unei noi crize financiare?

sistem-bancar„Banco Espritio Santo – zvonuri de faliment în Portugalia „, „Nou scandal bancar în Bulgaria” sunt doua titluri aparute în presa pe parcursul saptamânii trecute. De câte ori ajunge o banca europeana în dificultate, presa anunta revenirea crizei. În cazul bancii bulgaresti Corp, guvernul a anuntat ca va contracta noi datorii de aproximativ un miliard de euro pentru salvarea ei.

Astfel de cazuri vor exista si în viitor, afirma Andreas Dombret, membru în conducerea Bancii Centrale a Germaniei. „Nu pot fi excluse astfel de evenimente, dimpotriva”, a declarat el. În cazul Bulgariei, cea mai saraca tara din UE, contractarea unui nou împrumut de un miliard de euro împovareaza întreaga economie nationala. Cu rezultatul ca deficitul va urca la trei procente din PIB, fata de 1,8 cât se anticipa înaintea falimentului Corp Bank.

În climatul financiar actual, în care dobânzile de referinta au scazut la un nivel-record în SUA si UE, turbulentele pot fi frecvente în sectorul bancar, a explicat Dombret. „Amestecul compus din dobânzi scazute, inflatie redusa, volatilitate scazuta si lichiditate mare, face posibila relansarea vânatorii de dobânzi pe pietele financiare”. Într-o astfel de situatie sunt suficiente greseli penale, ca în cazul bancii bulgaresti, sau erori ale managerilor, pentru a împinge o banca în pragul falimentului.

Chiar si numai zvonul ca o banca se confrunta cu probleme poate falimenta o banca, daca toti depunatorii dau buzna sa-si lichideze conturile. În plus, daca o banca se confrunta cu dificultati, aceasta afecteaza si încrederea în alte institutii bancare.

Pe fundalul turbulentelor actuale, guvernul bulgar a decis sa se alature Uniunii Bancare Europene. Prin acest instrument, ministrii de Finante ai zonei euro reglementeaza tratamentul aplicat bancilor în dificultate. În prim plan se afla chestiunea raspunderii, în asa fel încât pagubele sa nu fie suportate în final de contribuabil. În acest scop se constituie un fond la care cotizeaza bancile, în valoare finala de 55 de miliarde de euro. capital.ro

Cuvinte cheie: , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie