Mai are dreptul la concediu de odihna un angajat in preaviz?
Fiecare salariat are dreptul, anual, la minimum 20 de zile lucratoare de concediu de odihna, dupa cum se precizeaza in Codul muncii. Totusi, ce se intampla in situatia in care salariatul intra in preaviz si i-au mai ramas zile de concediu neefectuate? Mai are dreptul la ele sau nu? Poate angajatorul refuza concediul de odihna in perioada de preaviz sau, din contra, il poate obliga pe salariat sa-si efectueze vacanta? La toate aceste intrebari, si nu numai, raspundem astazi cu ajutorul unui specialist in Dreptul muncii.
Dreptul la concediu de odihna anual platit este garantat salariatilor, conform Codului Muncii. Astfel, potrivit legislatiei, concediul de odihna anual este acordat pentru minimum 20 de zile lucratoare, iar durata este proportionala cu activitatea prestata intr-un an calendaristic.
Important! Sarbatorile legale in care nu se lucreaza, precum si zilele libere platite stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil nu sunt incluse in durata concediului de odihna anual. In prezent, romanii beneficiaza de 12 sarbatori legale pe an, despre care puteti citi aici mai multe.
Ce se intampla, insa, cu concediul de odihna atunci cand salariatul si-a dat demisia sau a fost concediat si se afla in perioada de preaviz?
La aceasta intrebare a raspuns, pentru AvocatNet.ro, Alina Vezureanu, asociat coordonator la SCA Caracas si Asociatii, Baroul Bucuresti.
Potrivit specialistului contactat de noi, pe durata preavizului contractul individual de munca continua sa isi produca toate efectele, dupa cum se stipuleaza la art. 81 alin (5) din Codul muncii. „Prin urmare, fara vreo dispozitie contrara, efecte inseamna inclusiv dreptul la concediu de odihna”, explica avocatul.
Citeste mai departe pe avocatnet.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!