Ce facultati au ales absolventii de bacalaureat?

 

Aproape 8.500 de absolventi de bacalaureat si-au încercat norocul în aceasta vara la una dintre cele unsprezece facultati din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti, institutie care scolarizeaza anual peste 20.000 de studenti.

Studenti1Cei mai multi au ales Facultatea de cibernetica, statistica si informatica economica (circa 1.900 de tineri), preferintele candidatilor ASE fiind simi­lare cu cele de anul trecut. Pe de alta parte, dintr-o facultate care în vara trecuta se afla la coada clasamentului celor mai interesante domenii în care tinerii îsi doreau sa se specializeze, Facultatea de eelatii econo­mice internationale (REI) a atras anul acesta peste 1.000 de candidati (cu câteva sute mai multi ca în 2013).

„Cibernetica pare a fi o alegere în­te­leapta din partea tinerilor pentru ca exista multe joburi pentru IT-isti junior pe piata. Din pacate, avem foarte multi absolventi de ASE carora nu le gasim loc de munca pur si simplu pentru ca sunt prea multi în com­paratie cu numarul de joburi pentru care se cere expertiza lor. Si este greu chiar si pentru cei care termina cibernetica, desi multi sunt foarte buni, pentru ca angajatorii prefera, în general, absolventi cu profil IT de la Universitatea Politehnica Bucuresti, pentru ca sunt mai specializati pe meserie“, spune Cristina Savuica, director general al firmei de recrutare si închiriere de forta de munca temporara Lugera România. Pe de alta parte, ea mai precizeaza ca cei care au ales sa se înscrie la relatii economice internationale au fost mai putin inspirati, având în vedere ca, în cele mai multe cazuri, absolventii unei astfel de specializari nu reusesc sa se angajeze în domeniul pentru care s-au pregatit (adica diplomatie sau în institutii care lucreaza cu mediul extern), ci fie într-un call center sau într-o banca pe pozitii de suport clienti. Totusi, daca într-o banca un tânar fara experienta angajat ca functionar câstiga în jur de 200 de euro net, într-un call center salariile pornesc de la 400 de euro net (pentru candidatii care nu au experienta pe piata muncii) pentru pozitii de suport clienti în limba engleza si pot ajunge chiar si la 800 de euro pe luna daca acestia cunosc o limba „exotica“ (olandeza), potrivit informatiilor din piata. Iar ab­sol­ventii de REI par a fi candidatii perfecti pen­tru astfel de joburi, având în vedere ca înca din primul an de facultate limba engleza este obligatorie si trebuie sa îsi aleaga si o a doua limba straina pe care sa o studieze (pot opta pen­tru franceza, rusa sau germana).

Citeste mai departe pe zf.ro

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie