Cartea electronica de identitate se lasa asteptata

 

Cartile de identitate cu cip vor fi eliberate la cerere si vor avea valabilitate 5 ani

Carte-identitate-electronicaAparitia noilor buletine biometrice se lasa asteptata. Desi noile documente de identitate ar fi trebuit initial puse în circulatie din aprilie 2014, iata ca, momentan, este gata doar platforma-pilot pentru constituirea sistemului informatic de emitere a cartii electronice de identitate. Oficialii de la Directia de Evidenta a Populatiei (DEPABD) sustin ca nu se cunoaste deocamdata data exacta de emitere a noilor carti de identitate. Oricum, noul document de identitate nu va fi impus. “Cine nu doreste carte de identitate electronica poate opta pentru una normala, care va fi asemanatoare cu cea electronica, singura diferenta fiind aceea ca nu va contine cipul si amprentele detinatorului”, au explicat sursele citate. Implementarea noilor buletine se va face în mod treptat, în termen de maximum 18 luni de la data emiterii primei carti electronice de identitate. Oficialii DEBABD sustin ca implementarea noile buletine biometrice va fi de bun augur pentru a împiedica folosirea unor documente de identitate contrafacute, dar si pentru a preveni si stopa furtul de identitate.

Imprimeria Nationala, responsabila cu biometricele

“De realizarea noilor buletine biometrice se va ocupa Imprimeria Nationala, lucru stabilit prin Lege. În ceea ce priveste costul unui astfel de buletin, deocamdata, noi nu am fost informati. Tot Imprimeria, se va ocupa, conform caietului de sarcini de costurile implicate”, au precizat pentru Jurnalul National oficiali din cadrul DEPABD. În 2010, Regia Autonoma Administratia Patrimoniului Protocolului de Stat (RAAPPS) publica anuntul de intentie pentru contractul cu o valoare de 32 de milioane de euro privind “producerea si personalizarea cartii electronice de identitate”. “Se urmareste achizitionarea unor linii de productie si personalizarea cartii electronice de identitate pentru cetatenii români”, se preciza atunci în anuntul postat în sistemul electronic de achizitii publice. Valoarea estimata a contractului privind schimbarea cartilor de identitate: între 30 si 32 de milioane de euro, fara TVA.

Românii pot alege

De la data punerii în circulatie a noilor acte de identitate, cetatenii români pot opta pentru eliberarea unei carti de identitate sau a unei carti electronice de identitate, în una dintre variantele prevazute, respectiv carte electronica de identitate cu sau fara imaginea impresiunilor papilare. Cartea de identitate si cartea electronica de identitate se elibereaza cu valabilitate de 4 ani, pentru persoanele cu vârsta cuprinsa între 14 si 18 ani sI cu valabilitate de 1 an, dupa împlinirea vârstei de 18 ani, cu exceptia cartii electronice de identitate pe care se regasesc si imaginile impresiunilor papilare, care se elibereaza cu termen de valabilitate de 5 ani. “Diferenta între cele doua tipuri de acte de identitate consta în aceea ca, în cartea electronica de identitate se înscriu, în plus, date în format electronic, si va avea si un cip cu certificate digitale si date biometrice ale titularului, constând în imaginea faciala, dar si imaginile impresiunilor papilare a doua degete”, au precizat specialisti de la Biroul de Evidenta al MAI. Asadar, cartea de identitate contine date în format tiparit sau în format inscriptionat prin tehnici speciale, înscrise în mediu de stocare, precum si elemente de particularizare si de siguranta. La rândul sau, cartea electronica de identitate contine date în format tiparit sau în format inscriptionat prin tehnici speciale, date în format electronic, date aferente cardului national de asigurari sociale de sanatate, precum si elemente de particularizare si de siguranta.

Citeste mai departe pe jurnalul.ro

Cuvinte cheie: , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie