Garantia constructiilor. La ce trebuie sa fii atent cand achizitionezi un imobil?
Achizitia unui apartament, a unei locuinte, într-un ansamblu rezidential nou, ar trebui sa fie mai putin lipsita de batai de cap, decât cea a unei locuinte într-o cladire veche. Daca în cazul unor locuinte în blocuri vechi este normal sa fim mai atenti la eventualele defecte pe care le poate avea, în cazul unei locuinte noi, cumparatorii au tendinta sa fie mai relaxati.
Este, totusi, cunoscut faptul ca multi dintre cei care s-au mutat în astfel de imobile s-au plâns ulterior de mai multe probleme. De la nefunctionarea interfonului sau a liftului, la pereti prea subtiri prin care poti auzi tot ce vorbeste vecinul si pâna la crapaturi în tencuiala, instalatii de apa si electricitate cu defectiuni, toate sunt probleme de care am auzit.
În blocurile noi, dezvoltatorii sunt obligati sa ofere garantii ca lucrarile de constructie sunt conforme si fara defecte. În conditiile în care apar vicii de constructie, atunci dezvoltatorul-vânzator este direct responsabil de repararea acestora.
Aceasta garantie este oferita în majoritatea cazurilor pentru o perioada de 2-3 ani si vizeaza „viciile ascunse”, adica acele defecte care nu pot fi depistate la momentul achizitiei. Aceste vicii ascunse sunt însa strict legate de eventualele defecte în executia constructiei. Pentru astfel de defecte cei care au cumparat un apartament nou pot solicita vânzatorului repararea acestor „vicii ascunse” si sa suporte si cheltuielile interventiilor.
Dar acesta nu este singurul tip de garantie de care beneficiaza o cladire noua, legislatia din România obligând dezvoltatorii, dar si constructorii sa mai ofere si alte tipuri de garantii.
„Subiectul este unul tabu – dezvoltatori si constructori care nu îsi respecta obligatiile, dar si cumparatori care pun în responsabilitatea acestora inclusiv aspecte care tin de o buna întretinere de care doar ei sunt raspunzatori”, afirma reprezentantii dezvoltatorului Adama, într-un comunicat remis redactiei.
Acestia afirma ca, prin intermediul garantiei unei locuinte, cumparatorul unui apartament situat într-un ansamblu rezidential nou poate beneficia pe o anumita perioada de timp de reparatii si interventii în propriul apartament si/sau în spatiile comune ale ansamblului rezidential fara a suporta cheltuieli suplimentare.
Totusi, pentru a beneficia de aceste garantii, cumparatorii trebuie sa fie la curent atât cu valabilitatea, cât si cu ce poate acoperi fiecare tip de garantie prevazuta prin contract si prin lege.
Citeste mai departe pe curierulnational.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!