Cati bani vor primi agricultorii prin plati directe in perioada 2015-2020?

 

Guvernul a pregatit documentele care arata optiunea Romaniei privind aplicarea platilor directe în perioada 2015-2020, arata documente oficiale obtinute de Curierul National.

bani agricultoriÎn privinta SAPS – plata directa pe suprafata (din FEGA – Fondul European de Garantare Agricola)(art. 36.1- R. 1307/2013), România va continua sa o continue fara a se reduce platile directe, deoarece propune acordarea de plati redistributive prin utilizarea a peste 5% din plafoanele nationale anuale FEGA (aspect agreat de MADR cu Asociatiile fermierilor la finalul anului 2013).

România opteaza pentru plata redistributiva, care este o plata facultativa, posibil de acordat pentru primele 30 ha, indiferent de marimea exploatatiei, astfel: 5 euro/ha pentru primele 5 ha si cca. 45 euro/ha pentru restul de 25 ha. Pentru plata redistributiva se utilizeaza cca. 5,3 – 5,7% din plafonul national anual 2015-2020 (FEGA). MADR considera ca aplicarea platii redistributive pe 2 nivele si cuantumurile stabilite vor contribui la comasarea terenurilor, contribuind la constituirea de ferme peste 5 ha, fara însa a determina farâmitarea exploatatiilor de marime medie si mare, viabile economic, prin iesirea unor terenuri de sub arenda.

Câti bani se dau pentru culturile pe care Guvernul vrea sa le sprijine în mod deosebit

Potrivit tabelelor privind sprijinul cuplat propuse de România, cifrele sunt între 197 de euro pe hectar pentru lucerna si 100.000 de euro pentru hectarul de ciuperci. Bani multi vor primi si cultivatorii de legume cu sere si solarii (sprijin total 6342 de euro), agricultorii ce planteaza rosii pentru procesare (1542 euro) si cei care produc cartofi pentru samânta (1102 euro)

Vezi tabel pe curierulnational.ro

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie