Amenzi intre 1.000 si 5.000 de lei pentru persoanele fizice si juridice care practica transportul in regim de taxi si de inchiriere fara autorizatie
Ministerul Transporturilor pregateste amenzi cuprinse între 1.000 si 5.000 de lei pentru persoanele fizice si juridice care practica transportul în regim de taxi si în regim de închiriere fara autorizatie de la autoritatile locale, potrivit unui proiect de Ordonanta pentru completarea Legii nr. 38/2003 privind transportul în regim de taxi si în regim de închiriere, supus dezbaterii publice pe site-ul ministerului.
Conform Ordonantei, care are articol unic, se introduce la Articolul 55 o noua litera (h), aplicabila persoanelor fizice sau juridice pentru efectuarea de transport public de persoane cu un autoturism.
La acelasi articol, se prevede, la punctul 3, amenzi cuprinse între 1.000 si 5.000 de lei pentru mai multe contraventii, iar articolul 7 stabileste ca ‘transporturile de persoane sau bunuri în regim de taxi se pot executa ca servicii de interes public pentru populatie, de regula, în interiorul unei localitati, numai pe baza autorizatiei pentru transport în regim de taxi, valabila, emisa de autoritatea administratiei publice locale, în conditiile prezentei legi’.
Potrivit Notei de Fundamentare a proiectului de Ordonanta pentru completarea Legii nr.38/2003 privind transportul în regim de taxi si în regim de închiriere, prin promovarea acestui act normativ se urmareste crearea cadrului legal care sa asigure posibilitatea sanctionarii persoanelor fizice sau juridice care efectueaza activitati neautorizate de transport rutier de persoane prin utilizarea autoturismelor, fara respectarea dispozitiilor legale în vigoare.
‘Nerespectarea dispozitiilor stabilite prin Legea nr.38/2003 se sanctioneaza conform Capitolului VII – ‘Sanctiuni si contraventii’ din aceeasi reglementare. Cu toate acestea, în ultima perioada de timp se constata existenta unor practici ilicite în activitatile de transport rutier de persoane prin utilizarea autoturismelor, fapt care afecteaza în mare masura atât transportul local cât si transportul judetean de persoane’, se mai arata în Nota de Fundamentare a proiectului.
În plus, potrivit documentului, adoptarea acestei Ordonante urmareste eliminarea practicilor ilicite în activitatile de transport rutier de persoane cu autoturisme, fiind o masura directa pentru eliminarea concurentei neloiale, limitarea pierderilor la bugetul de stat din neplata taxelor si impozitelor aferente activitatilor de transport rutier neautorizate, si diminuarea riscurilor ce privesc siguranta circulatiei rutiere, ca urmare a efectuarii unor activitati de transport rutier de persoane neautorizate. capital.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!