Tribunalul Vrancea a respins toate capetele de cerere intr-un proces starnit in interiorul unui liceu din Focsani

 

Un proces civil intre secretara unui liceu din Focsani si unitatea de invatamant a fost stins in prima faza la Tribunalul Vrancea, unde instanta a decis sa respinga toate capetele de cerere din actiune. Secretara solicitase in instanta daune materiale si morale, reparatii pentru prejudiciul de a fi fost cercetata disciplinar pe nedrept, cheltuieli de judecata, dar si „obligarea paratelor sa se abtina pe viitor de la astfel de actiuni in scop sicanator si vadit nefondate”. Concluzia tribunalului: cele sustinute nu se confirma si nici nu ar exista temei juridic pentru o decizie de acest fel!

ciocanTribunalul Vrancea a decis sa respinga toate capetele de cerere intr-un proces starnit in interiorul unui liceu din Focsani. In mare, instanta a hotarat ca cererile reclamantei, secretar al unitatii de invatamant, nu sunt intemeiate, dar nici nu au fost indicate in actiune normele legale presupuse a fi incalcate de conducerea liceului. Conflictul, vechi de peste un an, s-a finalizat in urma cu doua luni in instanta, insa hotararea poate fi atacata cu apel.

Initial, reclamanta a dorit ca instanta sa il traga la raspundere si pe directorul unitatii de invatamant, insa, pe parcursul procesului, s-a admis exceptia lipsei calitatii procesuale pasive a acestuia. Potrivit actiunii, reclamanta solicita daune materiale de 1 leu si daune morale 10.000 euro, pentru prejudiciile aduse ca urmare a cercetarii pe nedrept pentru pretinse abateri disciplinare intre martie – mai 2013, „obligarea paratelor sa se abtina pe viitor de la astfel de actiuni in scop sicanator si vadit nefondate”, plus cheltuielile de judecata. Toate aceste cereri, sustinute in instanta de avocatul galatean Horatiu Popa, au fost insa respinse punct cu punct de completul de judecata.

Mergand pe firul evenimentelor, totul a pornit in martie anul trecut, cand mai multi liceeni au depus o cerere la directorul unitatii, redirectionata de acesta catre secretara, prin care solicitau explicatii legate de sumele cerute pentru documentele de studii ce urmau a fi eliberate la finalul anului scolar.

Potrivit actelor de la dosar, paratii au sustinut ca reclamanta a strans bani de la elevi incalcandu-si atributiile, iar raspunsul dat de aceasta la petitie nu a adus informatii lamuritoare. Problema adusa in fata comisiei de disciplina a fost aceea ca suma de bani pe care reclamanta isi propusese sa o stranga era cu peste 1.500 de lei mai mare decat cea stransa ulterior de liceu.

In actiune se mai arata ca directorul a convocat Consiliul de administratie al liceului in care „desi nu este mentionat ca punct distinct pe ordinea de zi, se discuta petitia celor cinci eleve. Cu aceasta ocazie s-a decis constituirea unei comisii de etica care sa cerceteze pretinsele abateri disciplinare ale reclamantei”. Si, potrivit acesteia, comisia nu a fost intrunita legal, intrucat trebuia constituita la nivelul ISJ si nu al liceului si, dat fiind ca ea este lider de sindicat pe Vrancea, cel desemnat ca membru al organismului respectiv in comisie nu trebuia numit nicidecum de catre conducerea liceului.

Citeste mai departe pe avocatura.com

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie