Sporul pentru vechime in munca. In ce conditii se acorda?

 

Un spor pentru vechime în munca se poate acorda angajatilor pe baza prevederilor din contractele individuale de munca sau din cele colective. Acest spor la salariu consta în acordarea unei sume suplimentare, în functie de vechimea în munca a salariatului.

crestere salarialaSporul de vechime, desi nu este obligatoriu, poate fi un beneficiu oferit angajatului si poate fi stipulat fie ca procent din salariul de baza, fie ca suma fixa.

Ce înseamna vechime în munca

Munca prestata în temeiul unui contract individual de munca reprezinta vechime în munca, conform art. 16 alin. 3 din Codul muncii. Astfel, totalitatea perioadelor în care o persoana a desfasurat activitati pe baza unor contracte de munca constituie vechime.

Aceasta vechime în munca se calculeaza doar în functie de perioada în care exista contract de munca si nu de orele lucrate, deci nu tine cont de tipul de contract. Spre exemplu, un salariat care a lucrat cu jumatate de norma timp de doi ani va avea aceeasi perioada de vechime în munca precum unul care a lucrat doi ani cu norma întreaga. În acelasi timp, un angajat cu doua contracte de munca în aceeasi perioada (cumul de functii), va avea aceeasi vechime ca si cei precedenti.

Citeste mai departe pe legestart.ro

Cuvinte cheie: ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie