Ministerul Agriculturii intocmeste lista neagra cu beneficiarii care vor fi exclusi de la platile pe suprafata

 

România doreste sa mentina Plata directa pe suprafata (SAPS) din Fondul European de Garantare Agricola pâna în 2020, inclusiv, dar, în acelasi timp, trebuie sa întocmeasca o lista neagra cu beneficiarii care vor fi exclusi de la acest tip de plati, potrivit unui comunicat al Ministerului Agriculturii.

Ministerul AgriculturiiO alta propunere vizeaza Plata redistributiva (din FEGA) care reprezinta o plata facultativa, posibil de acordat pentru primele 30 de hectare, indiferent de marimea exploatatiei. România propune ca, în cazul primelor 30 de hectare, sa se plateasca 5 euro/hectar pentru primele 5 hectare si circa 45 euro/ha pentru restul de 25 de hectare.

Ministerul considera ca aplicarea platii redistributive pe doua nivele si cuantumurile stabilite vor ajuta la comasarea terenurilor, contribuind la constituirea de ferme de peste 5 hectare, fara, însa, a determina farâmitarea exploatatiilor de marime medie si mare, viabile economic, prin iesirea unor terenuri de sub arenda.

În privinta ‘Reducerii platilor’ (plafonarii), aceasta nu se va aplica, deoarece România propune acordarea platii redistributive în cuantum de peste 5% din plafoanele nationale anuale FEGA, aspect agreat de MADR cu Asociatiile fermierilor la finalul anului 2013.

‘O alta propunere discutata a vizat ‘Înverzirea’. Pentru a primi plata pentru înverzire (din FEGA), care reprezinta 30% din plafonul national anual, beneficiarii trebuie sa respecte anumite conditii: diversificarea culturilor, mentinerea pasunilor permanente si prezenta zonelor de interes ecologic pe suprafata agricola. În acest sens, este necesara notificarea listei zonelor de interes ecologic (ZIE) pe suprafata agricola’, se arata în comunicatul citat.

În ceea ce priveste ‘Plata pentru tineri fermieri’, acestia ar trebui sa aiba cel mult 40 ani în anul depunerii cererii, sa se stabileasca pentru prima data într-o exploatatie ca sefi de exploatatie, iar plata se acorda pentru o perioada de maxim 5 ani de la instalare.

‘Schema pentru micii fermieri’ este o schema voluntara, iar conform propunerii României, fermierul ar urma sa primeasca un cuantum al platilor directe egal cu valoarea totala a platilor care urmeaza sa fie alocate fermierului în fiecare an si la care acesta are dreptul.

Propunerile privind platile directe (Pilonul I) au loc în contextul în care, potrivit noii Politici Agricole Comune aferente perioadei 2015-2020, statele membre au obligatia sa notifice Comisiei Europene, pâna la 1 august 2014, optiunile lor legate de aplicarea acestor plati. capital.ro

Cuvinte cheie: , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie