Concedierile colective. Mediul privat vs mediul bugetar

 

În cazul în care angajatorul intentioneaza sa efectueze concedieri colective, Codul muncii prevede o serie de obligatii de informare si consultare a salariatilor.

concediereÎn aceasta privinta, bugetarii se pot considera defavorizati?

Potrivit art. 68-74 din Codul muncii, angajatorul are obligatia de a initia, în timp util si în scopul ajungerii la o întelegere, în conditiile prevazute de lege, consultari cu sindicatul sau, dupa caz, cu reprezentantii salariatilor, cu privire cel putin la metodele si mijloacele de evitare a concedierilor colective sau de reducere a numarului de salariati care vor fi concediati, precum si pentru atenuarea consecintelor concedierii prin recurgerea la masuri sociale care vizeaza, printre altele, sprijin pentru recalificarea sau reconversia profesionala a salariatilor concediati.

Exista, însa, precizarea din art. 74 alin. (5), potrivit careia informarea, consultarea salariatilor si procedura concedierilor colective, prevazute de art. 68-73, nu se aplica salariatilor din institutiile publice si autoritatile publice.

În urma concedierii, o persoana din aceasta categorie a atacat ca fiind neconstititionala dispozitia cuprinsa în art. 74 alin. (5), sustinând ca astfel se creeaza o diferentiere între cetateni în functie de sectorul de activitate în care sunt angajati. Astfel, daca pentru cei angajati în sistemul privat se recunosc beneficiile prevederilor art. 68-73 din Codul muncii, aceste beneficii sunt excluse pentru persoanele angajate în institutii si autoritati publice.

De asemenea, aceasta din urma categorie de persoane este lipsita de masurile de protectie sociala vizând atenuarea consecintelor concedierii, care constau în acordarea sprijinului pentru recalificarea sau reconversia profesionala a salariatilor concediati si compensatiile banesti ce se acorda acestora. În acest mod sunt încalcate prevederile art. 41 alin. (2) si art. 53 din Constitutie.

Citeste mai departe pe legestart.ro

Cuvinte cheie: ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie