Ministrul Afacerilor Externe s-a intalnit cu procurorul Curtii Penale Internationale

 

Ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlatean, s-a întâlnit luni cu procurorul Curtii Penale Internationale, Fatou Bensouda, context în care a sustinut ca România va ramâne un sustinator ferm al acestui organism jurisdictional international.

titus corlatean1Potrivit unui comunicat remis AGERPRES, în timpul discutiilor ministrul Titus Corlatean a mentionat implicarea activa a României în sprijinirea activitatii Curtii Penale Internationale.

De asemenea, ministrul afacerilor externe a evocat demersurile României de promovare a Statutului de la Roma al Curtii Penale Internationale si a activitatii acestei instante penale internationale. Între aceste demersuri se numara si organizarea la Bucuresti a unui eveniment de celebrare a zilei Justitiei Penale Internationale, care s-a bucurat de participarea înaltei oficiale straine.

Cei doi oficiali au efectuat un scurt schimb de vederi referitor la situatia din Ucraina. Procurorul Curtii Penale Internationale a initiat o investigatie cu privire la posibile fapte comise în perioada 21 noiembrie 2013 — 22 februarie 2014, în urma acceptarii de catre Ucraina a competentei Curtii cu privire la aceasta perioada, se arata în documentul citat.

Titus Corlatean si Fatou Bensouda au facut, totodata, un schimb de opinii cu privire la evolutiile recente în activitatea Curtii Penale Internationale. A fost discutata initiativa unor state din Uniunea Africana referitoare la amendarea Statului Curtii Penale Internationale, ocazie cu care seful diplomatiei române a reiterat angajamentul României pentru integritatea Statutului si pentru neafectarea principiilor fundamentale ale functionarii sistemului de justitie penala internationala.

Curtea Penala Internationala (CPI) este prima si totodata singura instanta penala internationala permanenta. Aceasta institutie a fost înfiintata prin Statutul de la Roma al CPI, adoptat la data de 17 iulie 1998, care a intrat în vigoare la 1 iulie 2002. În prezent, 122 de state sunt parti la Statutul CPI.

CPI este complementara jurisdictiilor penale nationale, competenta acesteia incluzând crimele cele mai grave care privesc ansamblul comunitatii internationale.(AS — autor: Florentina Stefanescu, editor: Mihai Simionescu), agerpres.ro

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie