Inspectorii ANPC au oprit de la comercializare aproape 15 tone de lapte si produse lactate

 

Aproape 15 tone de lapte si produse lactate au fost oprite de la comercializare, temporar sau definitiv, în urma controalelor facute, timp de 10 zile, de inspectorii de la Protectia Consumatorilor, care au gasit, între altele, cascaval si brânza cu mucegai si lapte expirat.

ANPCLa aceleasi controale, facute în perioada 10-20 iunie, au fost gasite si produse provenite de la producatori particulari ce nu pot fi identificati, dar si unele la care cantitatea de grasime era mai mica decât cea scrisa pe ambalaj.

Inspectorii Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) au verificat 1.042 operatori economici, în privinta modului de respectare a prevederilor legale referitoare la comercializarea, conformitatea, modul de etichetare, prezentare si publicitate a laptelui de consum, a produselor lactate, a untului si a brânzeturilor.

La nu mai putin de 750 de firme controlate au fost gasite abateri legate, printre altele, de calitatea produselor, de neafisarea pretului pe kilogram/pretului de vânzare si de informatiile scrise pe ambalaj, a caror forma, în unele cazuri, puteau induce în eroare consumatorul, potrivit ANPC.

În urma acestor constatari, ANPC a dispus oprirea definitiva si scoaterea din circuitul consumului uman a circa 472 de kilograme de produse, în valoare de 6.300 de lei, care erau improprii consumului uman.

De asemenea, au fost oprite temporar de la comercializare circa 14,4 tone de lapte de consum si produse lactate, în valoare de 206.000 de lei, pâna la remedierea neconformitatilor constatate.

Firmele gasite cu nereguli au primit, în total, 815 sanctiuni contraventionale, constând în 505 amenzi contraventionale în cuantum de 1.387.750 lei si 310 avertismente, pentru încalcarea reglementarilor privind protectia consumatorilor.

Presedintele ANPC, Marius Dunca, recomanda consumatorilor sa refuze produsele pentru care au îndoieli privind calitatea si informatiile prezente pe eticheta. „În cazul în care ambalajul este bombat, rezulta ca a început procesul de fermentare si produsul nu mai este propriu consumului uman. Trebuie acordata o atentie deosebita conditiilor de depozitare, atât în magazinul de desfacere, cât si la domiciliu, astfel încât produsele sa fie pastrate la temperaturile indicate de producator. Totodata, operatorii economici trebuie sa respecte toate prevederile legii, astfel încât sa nu puna în pericola sanatatea consumatorilor si sa nu fie amendati”, mai spune Dunca. mediafax.ro

Cuvinte cheie: , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie