Directorul Directiei Control, Securitate si Sanatate in Munca din cadrul MMFPSPV: Inspectorii de munca nu au competenta de a sanctiona „munca la gri” sau „salariul la plic”

 

Inspectorii de munca nu au competenta de a sanctiona ‘munca la gri’ sau ‘salariul la plic’, a declarat, într-un interviu acordat AGERPRES, Directorul Directiei Control, Securitate si Sanatate în Munca din cadrul Ministerului Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Vârstnice (MMFPSPV), subliniind ca angajatorii prefera sa încheie contracte de munca pe salariul minim garantat.

inspectia munciiPe de alta parte, oficialul MMFPSPV aminteste ca valoarea amenzilor aplicate de Inspectia Muncii prin inspectoratele teritoriale de munca, pentru ‘munca la negru’, se ridica la 32.139.000 lei, în primele sase luni ale anului 2014.

Niculae Voinoiu a precizat, totodata, ca legislatia româneasca privind securitatea si sanatatea în munca a fost adaptata cerintelor europene, însa practica a scos în evidenta ca mai sunt necesare anumite revizuiri pentru a clarifica unele aspecte particulare pentru care legislatia europeana a formulat cerinte de ordin general.

AGERPRES: Din datele pe care le aveti la dispozitie, la ce nivel se ridica în prezent evaziunea fiscala din munca la negru?

Niculae Voinoiu: Din datele centralizate în cadrul Inspectiei Muncii nu poate fi estimat nivelul evaziunii fiscale rezultat din munca la negru. Atributiile Inspectiei Muncii sunt limitate în ceea ce priveste cuantificarea corecta a muncii nedeclarate si diminuarea acestui fenomen, în sensul ca actiunile de control nu influenteaza în mod direct încasarea veniturilor la bugetul de stat si nici crearea de locuri de munca. Astfel, inspectorii de munca nu au competenta de a sanctiona ‘munca la gri’ sau ‘salariul la plic’. Angajatorii prefera sa încheie contracte de munca pe salariul minim garantat, cealalta parte a remuneratiei, pana la salariul ‘în mâna’, nefiind fiscalizata. De asemenea, inspectorii de munca nu au competenta de a verifica achitarea contributiilor sociale la bugetul consolidat al statului si nu pot urmari achitarea amenzilor contraventionale, executarea acestora fiind atributul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF).

AGERPRES: Câte controale au fost efectuate pe componenta de munca la negru si care a fost finalitatea lor?

Niculae Voinoiu: În perioada ianuarie-iunie 2014 au fost efectuate 74.635 controale privind ‘munca la negru’ (munca fara forme legale).

Citeste interviul integral pe agerpres.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie