Cum a ajuns afacerea hainelor second-hand donate ca ajutoare o industrie infloritoare

 

Hainele second-hand pe care oamenii le doneaza ONG-urilor ajung, de regula în Africa, dar acolo nu sunt date ca ajutoare, ci sunt vândute. Ele stau la baza unei industrii înfloritoare care scoate bani tocmai din buzunarul saracilor, dar si din buzunarul celor care doneaza crezând ca ajuta.

haine second-handHainele, încaltamintea si accesoriile uzate intra intr-un circuit din care multi se îmbogatesc de pe urma celor care ar fi trebuit sa le primeasca ca ajutoare.

Prima oprire a donatiilor este în depozitele angrosistilor care le cumpara de la organizatiile de caritate desi acestea le primesc complet gratuit. Daca banii obtinuti de organizatiile non profit sunt folositi pentru acte de caritate e prea putin important.

Deja tot procesul este viciat.

Cumparatorii le sorteaza, le eticheteaza, le impacheteaza în baloti uriasi si le exporta în tari precum Ghana sau Sierra Leone. Oxfam informeaza ca un asemenea balot este vândut în Africa cu 100 de dolari. Transportul pâna acolo are un cost neglijabil, mai putin de 1%.

Cu aceste haine este alimentata o industrie uriasa – ca volum, 50% din hainele vândute în multe tari africane sunt second hand si vin din Europa sau Statele Unite. Relatia dintre numeroase ONG-uri si cei care ar trebui sa fie beneficiari e complicata de faptul ca primele obtin profit tocmai de la cei pe care ar trebui sa îi ajute. Numai Ghana importa 300.000 de tone de articole uzate în fiecare an. Cererea e uriasa. Localnicii nu stiu ca platesc pentru ceva ce trebuia sa primeasca gratuit. digi24.ro

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie