Cati bani poate pierde Romania de la Uniunea Europeana?

 

Eugen Teodorovici, ministrul Fondurilor Europene, a vorbit la Adevarul Live despre câti bani de la Uniunea Europeana (UE) risca sa piarda România în cadrul bugetar 2007-2013 si care sunt solutiile pentru a diminua aceste pierderi.

eugen teodoroviciRomânia va importa medici din Italia

Alte proiecte care pot fi finantate sunt dotarea cu angiografe a spitalelor, pentru ca nu exista peste tot si din pacate oameni mor din cauza asta. La fel, vrem sa putem face operatii pe inima pentru copii, exista aceasta nevoie. Vom importa medici din Italia pe acest segment.

Statul va înfiinta un vehicul de investitii care sa fie actionar în proiectele inventatorilor români

Vom lansa în lunile iulie-august o parte de call-uri pentru câteva domenii, pe sanatate, social si IMM. Tot programul va fi de 10 milioane de euro, fiecare companie va primi 10.000 de euro. De ce sanatate? Pentru ca e un domeniu foarte competitiv. Am citit un raport ca daca vom scadea morbiditatea cu 1% am putea creste PIB-ul cu 5% si investitiile straine cu 9%. Vreau ca statul sa înfiinteze un vehicul de investitii care sa fie apoi actionar la acele startup-uri care sunt creative si eficiente, ca inventatorii români, mereu medaliati la Geneva sa nu-si mai vânda inventiile pe nimic. Putem finanta de exemplu proiectul sângelui artificial. Acest vehicul va avea mereu finantare europeana.

Despre reducerea CAS

Mi se pare o eroare extrem de grava tinerea acestei legi de la promulgare. A fost votata în Parlament. De ce sa-i explic eu ca Guvern, daca ea a fost votata în Parlament si de unii si de altii. Fondurile europene pot fi o solutie care sa compenseze impactul reducerii CAS. Mare parte din fondurile europene sunt salarii pentru cei care lucreaza în aceste proiecte, fara a mai pune la socoteala faptul ca banii circula în economie. Tinta pe care ne-o impunem noi anul acesta este de 2,8 miliarde de euro, cât a fost anul anul trecut.

Despre Acordul de Parteneriat 2014-2020

În prima parte a lunii august ar putea fi aprobat oficial de Comisia Europana, iar în septembrie sa avem evenimentul oficial de semnare. Am lasat doar trei ministere care sa aibe rol de autoritate, respectiv ministerul Fondurilor Europene, Dezvoltarii si Agriculturii. Am grupat pe un program alocat infrastructurii mari si proiectele de energie si pe cele de autostrazi. Pentru drumuri judetene, Comisia Europeana a impus sa dam foarte putin, avem un miliard de euro. Va imaginati ce înseamna un miliard de euro pe 40 de judete… Pe mediu exista cele mai mari riscuri ca Uniunea Europeana sa ne sanctioneze, si aici este vorba de apa-canal si deseuri. Sunt obligatii asumate la aderare.

Riscam sa pierdem 3 miliarde de euro

Daca am spus ca vom termina cu 80% rata de absorbtie, asta înseamna ca vom pierde 3 miliarde de euro. Si asta pentru ca la noi contestarea este sport national, avem cea mai permisiva lege, orice contribuabil poate contesta. Exista si posibilitatea fazarii, adica sa facem autostrazi pe actuala alocare bugetara si sa le terminam pe viitoarea perioada. Procedura fazarii a fost deja discutata cu Comisia Europeana. Daca noi începeam din timp cu abordarea asta, acum ne bateam de la egal la egal cu Polonia, ei au 75% absorbtie.

Citeste mai departe pe adevarul.ro

Cuvinte cheie: , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie