2014 – Anul schimbarilor pe piata de bricolaj

 

Ultimul an este unul al schimbarilor în actionariatul companiilor de pe piata româneasca de bricolaj: în total, trei multinationale au atras actionari noi, în urma unor tranzactii estimate de surse din piata la peste 70 de milioane de euro

magazin de bricolajDupa patru ani grei consecutivi, în care retailerii din bricolajul românesc au cautat sa se restructureze sau repozitioneze, ultimul an a adus trei tranzactii de proportii. Mai întâi, în iunie 2013, britanicii de la Kingfisher, cel mai mare retailer european de produse pentru amenajarea locuintelor si al treilea la nivel mondial, au preluat cele 15 magazine din România ale francezilor de la Bricostore, pentru care au platit circa 41,5 mil. euro. Apoi, anul acesta, în ultima saptamâna din februarie, nemtii de la Praktiker au anuntat ca au vândut cele 27 de magazine din România distribuitorului de materiale de constructii Search Chemicals, companie detinuta de omul de afaceri de origine turca Omer Susli. Lista de achizitii a fost încheiata, saptamâna trecuta, de francezii de la Leroy Merlin, care preiau, printr-o tranzactie în actiuni, cele 15 magazine pe care retailerul austriac de bricolaj bauMax le detine în România.

Sa fie aceste achizitii semnul declansarii cursei de consolidare, pe o piata care geme de zvonuri privind intentiile de vânzari înca din 2008? „Poti sa iei cota de piata de la altii, care nu raspund la noile cerinte ale pietei. Competitorii – si nationali si locali – se vor cerne în continuare. Calitatea manageriala a firmelor e elementul de stabilitate si de dezvoltare în viitor“, este de parere Ioan Ciolan, fondatorul Ambient Sibiu – locul al patrulea în piata, cu vânzari de 142,2 mil. euro în 2013. Compania lui Ciolan a ratat la limita, în toamna lui 2008, vânzarea catre un investitor financiar; Ambient a purtat negocieri avansate cu fondul de private equity EQT – înfiintat de familia Wallenberg, una dintre cele mai bogate din Suedia –, pentru vânzarea a jumatate din companie.

Citeste mai departe pe capital.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie