Un raport sexual intre doi barbati nu constituie motiv pentru excluderea permanenta de la donarea de sange – Concluziile avocatului general CJUE

 

Curtea de Justitie a Uniunii Europene a dat publicitatii joi, 17 iulie 2014, concluziile avocatului general Paolo Mengozzi în cauza C-528/13 (cererea preliminara).

cjuePotrivit avocatului general, un raport sexual între doi barbati nu constituie, în sine si considerat individual, un comportament care ar justifica excluderea permanenta de la donarea de sânge. O astfel de excludere poate fi însa justificata prin obiectivul de protectie a sanatatii publice, cu conditia sa nu depaseasca ceea ce este necesar.

La 29 aprilie 2009, medicul din cadrul Établissement français du sang („EFS”) a refuzat donarea de sânge pe care dorea sa o faca domnul Geoffroy Léger, pentru motivul ca acesta era homosexual si ca dreptul francez exclude, cu titlu permanent, de la donarea de sânge barbatii care au întretinut sau întretin raporturi sexuale cu alti barbati. Întrucât domnul Léger a contestat aceasta decizie, tribunal administratif de Strasbourg solicita Curtii de Justitie sa stabileasca daca o astfel de excludere permanenta este compatibila cu o directiva a Uniunii[1]. Potrivit acestei directive, persoanele al caror comportament sexual le expune unui risc ridicat de contractare a unor boli infectioase grave transmisibile prin sânge sunt excluse în mod permanent de la donarea de sânge.

În concluziile prezentate astazi, avocatul general Paolo Mengozzi considera ca simpla circumstanta ca un barbat a întretinut sau întretine raporturi sexuale cu un alt barbat nu constituie, în sensul directivei, un „comportament sexual” care ar justifica excluderea permanenta a unui astfel de barbat de la donarea de sânge. Pentru a ajunge la aceasta concluzie, avocatul general se refera la sensul comun al termenului „comportament sexual” (acesta nefiind, de altfel, definit în directiva). Potrivit domnului Mengozzi, comportamentul defineste maniera în care o persoana se comporta, mai precis, modalitatea sa de a se purta; comportamentul sexual se poate astfel defini în special prin deprinderile si practicile sexuale ale persoanei în cauza, altfel spus prin conditiile concrete în care sunt realizate raporturile sexuale.

Citeste mai departe pe juridice.ro

Cuvinte cheie: , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie