Societatile de leasing nu pot fi obligate sa colecteze TVA pentru bunurile nerecuperate

 

Curtea Europeana de Justitie a confirmat joi, 17 iulie 2014, interpretarea avocatilor D&B David si Baias, în cazul BCR Leasing vs. ANAF, retinând ca, în lumina dreptului european, societatile de leasing care sunt în imposibilitatea de a recupera de la utilizatori inmatriculari masini noibunurile care fac obiectul unui contract de leasing financiar, ulterior rezilierii acestuia din culpa utilizatorului, nu pot fi obligate sa colecteze TVA si nici sa emita facturi în nume propriu pentru aceste bunuri întrucât o astfel de situatie nu poate fi considerata o livrare de bunuri (catre sine) efectuata cu titlu oneros în sensul art. 16 din Directiva de TVA.

Litigiul national a fost initiat de BCR Leasing împotriva unei decizii de impunere emisa de organele fiscale nationale prin care BCR Leasing a fost impusa la plata unor obligatii fiscale cu titlu de TVA si accesorii aferente.

Motivul care a stat la baza emiterii acestei decizii de impunere au constat în faptul ca, în derularea obiectului sau de activitate, societatea de leasing a fost nevoita sa rezilieze o parte a contractelor de leasing financiar încheiate cu utilizatorii care nu si-au respectat obligatiile de plata a ratelor de leasing. Întrucât o parte dintre utilizatori au refuzat sa restituie bunul urmare a rezilierii contractului de leasing, BCR Leasing a initiat proceduri de recuperare împotriva acestora, însa, în pofida eforturilor depuse, unele dintre bunurile în cauza nu au putut fi recuperate. Dat fiind ca nu a încasat nicio plata în temeiul contractelor reziliate, BCR Leasing nu a mai emis facturi privind contractele amintite si nu a mai colectat TVA-ul aferent acestora.

Citeste mai departe pe juridice.ro

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie