Ministrul pentru Societatea Informationala negociaza cu Microsoft continuarea suportului tehnic pentru Windows XP

 

Negocierile cu gigantul american Microsoft pentru continuarea suportului tehnic pentru Windows XP în institutiile publice se afla pe ultima suta de metri. Ministrul pentru Societatea Informationala, Razvan Cotovelea spune ca Guvernul va face acea optiune ce Razvan Cotoveleaîi va garanta un pret corect, pe care îl va plati pâna la ultimul leu, dar acesta trebuie sa reflecte nevoile reale ale României. Ministrul Razvan Cotovelea a spus ca în urma cu câtiva ani nu s-a gândit nimeni ca va aparea aceasta problema cum este cea a licentelor XP, dar ca Guvernul trebuie sa ia în calcul, pentru viitor, o serie de planuri si solutii, ca asemenea situatii sa fie controlabile în cazul în care apar. Microsoft a întrerupt, în aprilie, suportul tehnic si de securitate pentru Windows XP, sistem de operare vechi de 12 ani si care este utilizat înca de unul din trei PC-uri din România.

De asemenea, potrivit lui Cotovelea, contractul cu Microsoft va fi unul extrem de transparent si România „va plati pâna la ultimul cent, pâna la ultimul euro, numai pe ceea ce are nevoie“.

„Discutia cu Microsoft se afla pe ultima suta de metri. Guvernul a decis în mod clar ca va negocia si va primi un pret corect pentru atât cât îi trebuie din pachetul de servicii. Microsoft în acest moment poate oferi pe XP o gama foarte larga de servicii si fiecare stat, Anglia de exemplu, sau Olanda, a venit si a încheiat un contract cadru pe anumite tipuri de servicii, mai extins, aproape de maxim, sau mai limitat. Comitetul nostru interministerial din care fac parte extrem de multe institutii si sunt numai specialisti IT, inclusiv SRI, STS, Ministerul Apararii. Am venit cu o negociere si asteptam ofertele de plati finale“, a afirmat Razvan Cotovelea, citat de Agerpres.

„Aceasta situatie cu licentele XP care costa acum a ajuns sa fie critica pentru ca în România din anul 2009-2010 a fost clar interzis, în afara de fondurile europene, sa se achizitioneze un calculator nou. Un calculator nou folosea alt sistem de operare, Vista, mai stiu eu care… din motive de criza financiara a fost interzis. Si am ajuns dupa patru ani de criza financiara sa avem o infrastructura IT extrem de veche, pe niste licente care nu se mai fabrica acum si pe care producatorul nu se mai obliga sa asigure suport tehnic, despre asta este vorba“, a explicat ministrul.

O problema critica

Razvan Cotovelea a subliniat ca problema României privind licentele Windows XP a ajuns sa fie critica deoarece în perioada 2009-2010 a fost interzisa achizitionarea de calculatoare noi, din motive de criza financiara.

„Un calculator nou folosea alt sistem de operare si am ajuns dupa patru ani sa avem o infrastructura IT extrem de veche, cu licente care nu se mai fabrica acum si pentru care producatorul nu se mai obliga sa finanteze suportul tehnic“, a explicat Cotovelea.

Elementele financiare ale acordului privind extinderea suportului tehnic si de securitate pentru licentele Windows XP utilizate în domeniul guvernamental ar putea fi facute publice pâna la 1 septembrie, dupa cum spunea ministrul pentru Societatea Informationala în luna iunie. Alina Oprea, puterea.ro

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie