Fermierii romani, la coada clasamentului european privind nivelul subventiilor acordate la hectar
Fermierii români sunt la coada clasamentului european când vine vorba de nivelul subventiilor acordate la hectar. Subventiile mici de care se tot plâng agricultorii au reprezentat întotdeauna un obstacol în dezvoltarea sectorului. Slab capitalizati, fara niciun sprijin consistent din punct de vedere financiar din partea statului si fara implicarea sistemului bancar, fermierii sunt nevoiti de mai bine de 20 de ani sa lupte pe cont propriu pentru a recupera decalajele înregistrate fata de fermierii statelor membre UE. Agricultorii care detin suprafete mari de teren arabil spun ca politicile statului în privinta subventiilor ar trebui regândite si reasezate pe un set de principii care sa aiba în vedere cu prioritate grupurile de producatori si pe cei care produc cantitati însemnate de cereale la hectar pentru piata.
„În România, subventia nu se poate da la hectar, pentru ca sunt multi hoti”
Reprezentantii fermierilor spun ca subventia trebuie acordata în functie de cantitatea produsa la hectar, un efect fiind acela ca vom avea mai putine terenuri nelucrate si cheltuieli mai mici, altfel se vor pierde enorm de multi bani.
„În România subventia nu se poate da la hectar pentru ca sunt multi hoti, subventia trebuie data la cantitate, la productia-marfa obtinuta la hectar. În momentul în care eu am dat la productie, pe marfa vânduta pe factura si îi dau subventie pe kilogram si pe cantitatea vânduta pe factura, atunci este clar ca vom avea mai putine terenuri nelucrate, este clar ca vor fi cheltuieli mai mici decât acum, este clar ca vom elimina evaziunea fiscala din agricultura si domeniul cerealelor. Nu vrea Bruxelles-ul? Trebuie sa mergem sa explicam ca pâna la urma sunt în joc banii nostri si ai Bruxelles-ului. Eu nu cred ca exista o problema atât de mare astfel încât sa nu reusim sa convingem lucrul acesta. Trebuie sa eliminam toate fisurile acestea care înca mai exista”, a declarat, pentru Curierul National, presedintele Federatiei Nationale a Sindicatelor din Industria Alimentara (FNSIA), Dragos Frumosu. Costin Nitu, curierulnational.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!