De ce angajatorii prefera sa lucreze cu persoane fizice autorizate in loc sa incheie contracte de munca?
Taxele mari pe munca îi împing pe salariati sa devina persoane fizice autorizate. Nu toti fac asta ca sa-si deschida o afacere, ci pentru ca patronii de firme prefera sa lucreze cu PFA. Au costuri cu 20% mai mici decât cele cu angajatii carora le-au încheiat contracte de munca.
Alina Gherghita este contabila si a devenit persoana fizica autorizata în urma cu doi ani. Spune ca firmele vor sa încheie contracte cu PFA pentru ca este mult mai avantajos decât daca ar face angajari sau ar lucra cu SRL-uri.
„Doresc sa lucreze cu mine ca PFA pentru ca eu le emit o factura prin care-si deduc cheltuiala pentru activitatea pe care o prestez”, explica ea.
Pentru firme, calculele sunt clar în favoarea PFA. Ca sa plateasca un salariu de putin peste 1.400 de lei, patronul are costuri totale de 2.555 de lei. Daca lucreaza cu o persoana fizica autorizata, costurile sunt în jur de 2.000 de lei. Si pentru persoana fizica autorizata veniturile sunt mai mari.
„Ca sa fii PFA versus a avea contract individual de munca, ai 44 în plus la salariul net, pe acelasi venit brut”, spune Ionut Dumitru, presedintele Consiliului Fiscal.
Datele de la Registrul Comertului arata ca, în fiecare an, sunt înregistrate aproape 44.000 de persoane fizice autorizate. În prima jumatate a anului, au fost înfiintate deja 16.000.
„Pe primele locuri se afla activitatea de consultanta în tehnologia informatiei, activitatea de consultanta pentru afaceri si management, coafura si alte activitati de înfrumusetare”, spune Mariana Florescu, sef serviciu în cadrul Registrului Comertului.
Unele firme cauta sa angajeze numai PFA.
„În prima faza, dorim doar PFA-uri. Fiecare dintre ei câstiga comisioane din vânzari si colectari”, spune Anca Oprea-Mândrut, reprezentanta unei firme de credite.
O PFA are un venit mai ridicat decât un salariat, dar si riscurile sunt mai mari. Firma pentru care lucreaza poate sa renunte oricând la contract. PFA nu are un venit fix, asa ca putine banci îi pot da împrumuturi pentru casa sau masina. În plus, trebuie sa achite singura darile catre stat: impozitul pe venit si contributiile la sanatate si pensie. digi24.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!