Bancile au pierdut 700.000 de mici deponenti in ultimul an

 

Bancile au pierdut sute de mii de clienti din cauza dobânzilor mici si a comisioanelor mari pe conturile de economii. Încearca sa recupereze acum mai reducând din comisioane. Dar reducerile se simt pentru conturile de mii de lei. Economiile mici ramân în pierdere.

credite de consumEduard Stefanescu lucreaza în asigurari si, de câtiva ani, economiseste la banca cel putin 1.000 de lei pe luna. Spera ca astfel va reusi sa puna deoparte o suma frumusica. Mare i-a fost însa surpriza ca atunci când s-a dus sa retraga banii, sa primeasca mai putini decât a depus

„Am depus o suma la economii de aproximativ 20.000 de lei si când am scos înapoi era undeva între 19.000 mii si 20.000, era oricum o diferenta”, spune Eduard Stefanescu.

Cum astfel de sesizari s-au înmultit, bancherii au început sa taie din comisioanele la depozite, dar la sume mici si pe termen scurt, clientii ies tot în pierdere.

De exemplu, la un depozit pe trei luni de 1.000 de lei, ridicam cu peste 2 lei mai putin decât am depus. Iar asta deoarece comisionul retinut de banca si impozitul anuleaza câstigul din dobânda.

Chiar si la 5.000 de lei, în aceleasi conditii, câstigul este extrem de mic: doar 3 lei. Bancile au o explicatie.

„Depozitele temporare pe 3 luni, pe 6 luni, nu mai sunt bonusate cu dobânzi atât de atractive. Pe un an de zile, pe doi ani, pe trei ani de zile, aceasta dobânda devine atractiva”, explica Ionut Stanimir, reprezentantul unei banci comerciale.

Specialistii ne sfatuiesc ca atunci când ne depunem economiile la banca, sa alegem una care nu ia comision la retragere în ziua scadentei.

„Comisionul care ne afecteaza cel mai mult câstigul este cel de retragere în numerar”, afirma Diana Tarus, analist financiar.

Bancile, însa, nu explica întotdeauna pe întelesul clientilor ce comisioane aplica.

„Oamenii nu stiu ca exista anumite comisioane, care trebuie achitate, deci orice serviciu are un cost”, spune Raluca, o angajata.

Pe de alta parte, bancherii încep sa simta si ei ca orice serviciu are un cost. Pentu ei, în minus. În ultimul an, bancile au pierdut 700.000 de mici deponenti, arata statistica Fondului de Garantare a Depozitelor.

Au câstigat, în schimb, 5 mii de clienti cu depozite de peste 100 de mii de euro. În total, sunt peste 15 milioane de persoane sI firme care au depozite în banci. digi24.ro

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie