Avocatul general al CJUE: Obezitatea patologica poate echivala cu un „handicap” in ceea ce priveste incadrarea in munca
Avocatul general Niilo Jääskinen al Curtii de Justitie a Uniunii Europene (CJUE) considera ca obezitatea patologica poate echivala cu un „handicap” in sensul Directivei egalitatii de tratament in ceea ce priveste incadrarea in munca si ocuparea fortei de munca. In conditiile in care nu exista un principiu general al dreptului Uniunii care sa interzica discriminarea pe motive de obezitate in sine, obezitatea patologica poate intra sub incidenta notiunii „handicap” daca are un asemenea grad incat sa impiedice participarea deplina la viata profesionala pe picior de egalitate cu ceilalti lucratori, se arata in concluziile avocatului CJUE in cauza C-354/13.
Directiva egalitatii de tratament in ceea ce priveste incadrarea in munca si ocuparea fortei de munca prevede un cadru general pentru combaterea discriminarii in materia incadrarii in munca si a ocuparii fortei de munca. Potrivit acestei directive, discriminarea pe motive de apartenenta religioasa sau convingeri, handicap, varsta sau orientare sexuala este interzisa in ceea ce priveste incadrarea in munca si ocuparea fortei de munca.
In plus, un numar de articole din tratate si din Carta drepturilor fundamentale trateaza problema discriminarii si a handicapului, mai precis articolul 21 din Carta drepturilor fundamentale interzice „discriminarea de orice fel, bazata pe motive precum […] un handicap”. Niciuna dintre aceste dispozitii nu face in mod expres trimitere la obezitate.
Karsten Kaltoft a lucrat timp de 15 ani pentru municipalitatea din Billund, Danemarca, in calitate de asistent maternal angajat pentru a ingriji, in locuinta proprie, copiii altor persoane, pana cand raportul sau de munca a incetat la 22 noiembrie 2010. Scaderea numarului copiilor a fost mentionata ca motiv pentru concediere, dar nu s-a oferit nicio explicatie pentru selectarea domnului Kaltoft. Pe toata durata cat a fost angajat, domnul Kaltoft nu a cantarit niciodata mai putin de 160 kg si, dat fiind indicele sau de masa corporala de 54, a fost considerat obez. In conditiile in care obezitatea domnului Kaltoft a fost discutata la audierea oficiala in vederea concedierii, partile nu sunt de acord cu privire la motivul pentru care s-a ajuns sa se discute acest aspect, iar municipalitatea neaga faptul ca obezitatea a constituit un temei al deciziei sale de concediere. Domnul Kaltoft sustine insa ca la baza concedierii sale s-a aflat discriminarea sa nelegitima din cauza greutatii sale si a formulat o actiune la o instanta daneza disctrictuala solicitand despagubiri pentru aceasta discriminare, arata CJUE.
Citeste mai departe pe avocatura.com
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!