Avocatii si notarii ar putea deveni de drept mediatori daca au cinci ani vechime in profesie. CNCD: Prevederile creeaza discriminari in mediul juridic

 

Avocatii si notarii ar putea deveni de drept mediatori daca au cinci ani vechime in profesie, se arata intr-un proiect de lege aflat pe ordinea de zi a Camerei Deputatilor inca din anul 2013. Desi este si acum in stadiu de proiect, propunerea a dat nastere mai multor reactii in mediul juridic din Romania, institutiile de profil apreciind ca modificarile stopeaza dezvoltarea profesiei de mediator in tara noastra. Mai mult chiar, Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii a formulat recent un punct de vedere cu privire la efectele pe care le-ar putea produce aceasta masura la nivelul celorlalte profesii juridice.

Acte mediatoriLegea medierii a suferit numeroase modificari in ultimii doi ani, cea mai importanta dintre acestea avand loc chiar acum doua saptamani, cand Curtea Constitutionala a Romaniei a decis ca justitiabilii care vor sa inceapa un proces nu mai sunt obligati sa treaca in prealabil si pe la mediator.

Schimbarile in materie ar putea continua anul acesta, intrucat o propunere in acest sens se afla de ceva vreme pe ordinea de zi a Camerei Deputatilor, for decizional. Mai exact, este vorba despre un proiect de lege care aproba si modifica OUG nr. 90/2012, adoptat in prealabil de senatori si avizat deja de Comisia juridica, de disciplina si imunitati cu unele amendamente.

Astfel, una dintre propunerile introduse de parlamentari si aprobate de Comisie da posibilitatea avocatilor si notarilor de a deveni de drept mediatori, fara a urma cursuri de mediere.

„(3) Fara indeplinirea niciunei alte formalitati, pot desfasura, in cadrul propriilor forme de exercitare a profesiei, toate atributiile specifice unui mediator, notarii si avocatii care indeplinesc conditia vechimii de 5 ani in profesie, vechime calculata de la data promovarii examenului de definitivat”, se precizeaza in proiect.

Practic, daca amendamentele vor fi adoptate si de deputati, activitatea de mediere va putea fi realizata si de avocati si notari, care vor fi inscrisi in Tabloul mediatorilor autorizati.

Important! De la 1 iulie, avocatii si notari pot desfasura deja, in baza Legii nr. 214/2013, sedinta de informare privind avantajele medierii.

Propunerea legislativa a primit avizul favorabil nu doar din partea Comisiei Juridice, ci si de la Comisia pentru drepturile omului, culte si problemele minoritatilor nationale si Comisia pentru egalitatea de sanse pentru femei si barbati.

In plus, mai multi deputati si-au exprimat deja acordul pentru aceasta initiativa, chiar si secretarul de stat in Ministerul Justitiei Florin Aurel Motiu afirmand ca este o masura necesara, pentru a corela prevederile Legii medierii cu cele ale noului Cod de procedura civila.

CNCD: Prevederile creeaza discriminari in mediul juridic

Ca raspuns la prevederile adoptate de senatori, Consiliul de Mediere a transmis o adresa Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii, in care a solicitat comunicarea unui punct de vedere asupra amendamentului admis de Comisia juridica.

Citeste mai departe pe avocatnet.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie