Studiu Certinvest: Piata de capital romaneasca nu a recuperat in diversificare sectoriala

 

Delistarea în anii 2003-2004 a unor companii reprezentative precum Dacia si Terapia (societati având atunci o capitalizare bursiera cumulata de peste un sfert de milion de euro) a limitat accesul investitorilor români la sectoare de activitate foarte bvbdinamice, iar de atunci piata de capital româneasca nu a recuperat în diversificare sectoriala, aminteste un studiu al administratorului de active financiare Certinvest, sosit pe adresa redactiei. În indicele principal BET al Bursei de Valori Bucuresti se regasesc zece emitenti cu activitate în domeniile financiar-bancar si energie-utilitati, ceea ce înseamna ca 82% din structura Produsului Intern Brut pe anul 2013 nu este reflectata pe Bursa.

Agricultura (12,2% din PIB), industria prelucratoare (11,35% din PIB), transporturi si comunicatii (10,13% din PIB) sau imobiliarele (8,76% din PIB) nu se afla prin nicio companie în componenta indicelui reprezentativ de la BVB, dupa cum sunt slab reprezentate si pe Bursa în ansamblul sau. Concentrarea mare sectoriala pe indicele BET îi diminueaza din reprezentativitate, spune autorul raportului, Razvan Rusu, director de investitii la Certinvest. „Desi companiile reprezentate sunt, în cea mai mare parte, vitale pentru economia României, lipsa unor sectoare de activitate importante din cel mai important indice bursier, si mai apoi din Bursa în ansamblul sau este o provocare sistemica atât pentru bursa, cât si pentru investitori”, scrie acesta.

Bursa, în asteptarea business-ului privat

„Bursa româneasca de ani de zile încearca sa câstige în reprezentativitate si cu fiecare an în parte reuseste acest lucru, însa din pacate destul de timid”, a declarat pentru Curierul National Mihai Chisu, broker la Swiss Capital. Statul face pasi importanti pentru aducerea unor companii vitale în economie si din sectoare importante ca pondere în structura Produsului Intern Brut, dar ar trebui ca si mediul privat sa acceseze piata de capital. Domeniul de IT, cel al constructiilor cu foarte mult potential si agricultura, în masura în care va aduce afaceri mai concentrate, pot fi de interes pentru investitori, mai spune Chisu.

Mai important decât listarile statului, afirma Rusu, este sa vedem companii antreprenoriale, în special din domeniile de activitate subreprezentate în indici sau la bursa în general, cum ar fi IT sau sanatate, ca îsi doresc sa se listeze. „În mod evident, este necesar ca acestea sa aiba un istoric de performanta validat si un plan de afaceri solid pe termen lung. Cred, însa, ca pentru liderii sau competitorii de top din fiecare segment de piata exista premise pentru a întruni conditiile necesare unei listari de succes din care sa aiba de câstigat atât investitorii, cât si antreprenorii”, scrie directorul de investitii de la Certinvest în documentul remis redactiei.

Citeste mai departe pe curierulnational.ro

Cuvinte cheie: , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie