Greenpeace acuza Agentia Nationala pentru Protectia Mediului de lipsa de transparenta
Greenpeace a acuzat, ieri, Agentia Nationala pentru Protectia Mediului (ANPM) de lipsa de transparenta în cazul informarii publicului privind depasirea nivelurilor de radiatii solare din tara noastra.
„Urmatorul pas va fi trimiterea în judecata a agentiei, daca aceste date vor fi în continuare ascunse”, ne-a declarat activistul Greenpeace, Alexandru Riza. Potrivit domniei sale, daca aceste radiatii sunt în exces, o perioada lunga de timp, oamenii pot fi afectati sau pot dezvolta mai multe tipuri de cancer.
Reprezentantul Greenpeace sustine ca ONG-ul a transmis o scrisoare catre ANPM în care a solicitat sa îi fie transmise datele referitoare la cazurile din ultimii zece ani, în care au fost „masurate, constatate sau semnalizate depasiri ale limitelor de atentionare asupra radioactivitatii beta si gama (n.r. cele solare) la nivelul aerului, apelor, solului sau vegetatiei”. Potrivit sursei citate, ANPM a comunicat Greenpeace ca „atingerea sau depasirea limitei de atentionare pentru radioactivitate nu reprezinta un pericol pentru populatie, aceste date nefiind destinate informarii publicului”.
Contactati de ziarul BURSA, reprezentantii biroului de presa al ANPM au confirmat raspunsul oferit Greenpeace si sustin ca, desi au fost atinse sau depasite nivelurile de radiatii solare permise, nu este necesar ca populatia sa fie informata înca. „Exista mai multe praguri de alerta în cazul cotelor de radiatii si, deocamdata, nu trebuie sa furnizam aceste date”, ne-au precizat reprezentantii ANPM.
Alexandru Riza a spus ca atitudinea Agentiei pentru Protectia Mediului este „absolut scandaloasa”, fiind încalcata Legea 544/2001 privind accesul liber la informatiile de interes public, iar, în acest caz, aceste date sensibile pot avea un impact negativ asupra populatiei. Activistul a afirmat ca Greenpeace România solicita ministrului Mediului, Attila Korodi, care a fost notificat despre aceasta situatie, sa ia masuri cu privire la trans¬parenta acestor informatii.
Recent, organizatia Greenpeace a dat în judecata Agentia pentru Protectia Mediului Covasna, dupa ce aceasta ar fi refuzat sa ia în considerare impactul asupra mediului cauzat de construirea fabricii de prelucrare a lemnului din comuna Reci, judetul Covasna, conform unui comunicat remis redactiei.
Fabrica de la Reci este un complex industrial construit de compania austriaca Holzindustrie Schweighofer pe o suprafata de 69,5 hectare si ar urma sa prelucreze anual 848.000 metri cubi lemn, adica aproximativ 1.000.000 de arbori taiati în fiecare an. În ciuda obiectiilor formulate de Greenpeace România, Agentia pentru Protectia Mediului Covasna a decis ca acest proiect indus¬trial poate fi realizat fara un acord de mediu si fara consultarea publicului, ceea ce contravine legislatiei în materie, potrivit sursei citate.
Laurentiu Ciocîrlan, coordonator de campanii Greenpeace România a declarat: „Nu este în regula faptul ca autoritatile noastre responsabile de protectia mediului au ignorat amploarea unui astfel de proiect. Acestea au trecut cu vederea multiplele efecte ale lantului de productie prin taierea a milioane de arbori din toata tara cât si utilizarea agentilor chimici în procesul de prelucrare a unui volum atât de mare de masa lemnoasa si deseurile rezultate”.
Activistul sustine, de asemenea, ca autoritatile nu au avut în vedere consecintele negative asupra rezervatiilor si siturilor Natura 2000 din vecinatatea localitatii Reci si a modificarii ireversibile a peisajului într-o zona de mare atractivitate turistica, iar Consiliul Judetean Covasna s-a grabit sa elibereze autorizatia de construire. Petre Barac, bursa.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!