Rolul avocatului in procesul de mediere

 

Când avem o problema de ordin juridic, imediat gândul ne duce la un avocat, care sa ne apere interesele prin istetimea sa, prin elocventa sa în sala de judecata sau abilitatea de a gasi articole de lege care ne sunt favorabile si cai de atac specifice, prin utilizarea eficienta a înscrisurilor si colaborarea cu alte institutii, cum sunt: Politia, Parchetul, IML etc.

mediere-avantajaeÎn ultimii ani, însa, procedura extrajudiciara numita mediere vine sa completeze posibilitatile de solutionare juridica cu o metoda amiabila, la dispozitia celor aflati într-un tip de conflict: de familie (mosteniri, divort, partaj, custodie minori etc), de munca, conflict contractual, conflict de natura penala sau civila – generate în mediul social sau profesional.

Noutatea acestei metode este aceea ca nuanteaza abordarea conflictului, cautând sa aduca în prim plan comunicarea (asistata de mediator) dintre persoanele care, prin comportamentul si deciziile ostile, au creat adevarate rupturi în relatiile lor, ceea ce genereaza procese interminabile, consum nervos si pierderi financiare de o parte si de alta.

Când apelez la un mediator, înainte de proces sau în timpul desfasurarii procesului?

În cele doua situatii mentionate este posibila medierea si de multe ori, chiar judecatorul recomanda solutionarea pe calea amiabila, pentru a da ocazia celor implicati sa discute unii cu altii si sa-si clarifice pozitiile, sa-si explice reactii sau decizii care au produs efecte în timp si eventual, sa gaseasca ei însisi solutia cea mai adecvata.

Prin autoritatea morala si tehnicile de comunicare pe care le utilizeaza, mediatorul pune obiectul disputei într-o perspectiva emotionala si potenteaza fiecare pas catre întelegerea celuilalt, pastrând echidistanta, care imprima respect si încredere.

Astfel, într-un cadru placut, oferit de Biroul de Mediator, departe de salile de judecata, se poate solutiona conflictul într-un timp foarte scurt (una sau mai multe sedinte de mediere), stabilite de comun acord cu partile implicate în conflict si într-un interval de timp convenabil. Când partile ajung la o întelegere, aceasta este redactata sub forma unui Acord de Mediere, despre care am dat detalii într-un alt articol.

Din experienta mea de mediator, colaborarea cu avocatii partilor este foarte utila si creativa, atât timp cât fiecare vine cu contributia lui de suport pentru ca drumul pâna la solutionare sa fie cât mai scurt.

Citeste mai departe pe ziaruldeiasi.ro

Cuvinte cheie: , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie