Presedintele Consiliului Superior al Magistraturii sustine ca justitia este subfinantata
Presedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Adrian Bordea, afirma, într-un interviu acordat AGERPRES, ca Justitia sufera de o ”subfinantare care s-a cronicizat”, iar zeci de instante sunt într-o stare deplorabila.
”Rolul de garant al independentei justitiei nu se rezuma atât la apararea reputatiei, independentei sistemului judiciar, judecatorilor, procurorilor, ci el are o sfera putin mai larga, pentru ca nu poti fi independent daca ai o dependenta financiara foarte mare, nu poti fi independent daca nu ai o structura organizatorica foarte bine pusa la punct si depinzi de ceilalti factori decidenti în societate, politic, administrativ. De aceea tendinta este ca independenta sa se manifeste pe toate planurile, inclusiv acela al resurselor umane si al resurselor financiare”, spune seful CSM.
AGERPRES: Principalul rol al Consiliului Superior al Magistraturii este de aparare a independentei justitiei. Cum poate sa intervina CSM în contextul în care sunt tot mai multe cazuri privind afirmatii publice de încalcare a independentei magistratilor?
Adrian Bordea: Trebuie sa separam apele. Când un inculpat sau un condamnat face afirmatii despre justitie nu cred ca va trebui un organism, ca si CSM, sa reactioneze. Însa, în momentul în care, si avem exemplele cât de aproape, formatori de opinie exprima un punct de vedere nedovedit în primul rând cu privire la judecati de valoare referitoare la o persoana care este magistrat, evident ca acest organism trebuie sa-si îndeplineasca atributiile de aparare a independentei. De aceea, la un moment dat, a aparut situatia în care un anume inculpat a facut o anumita afirmatie, iar CSM, desi sesizat de Inspectia Judiciara, a considerat ca afirmatiile unui inculpat intra, sa spunem, în sfera larga a dreptului lui pe care îl are în privinta fie a apararii, fie a libertatii de expresie si pe care sa nu-l consideram pentru ca altfel am ajunge la situatia ca mii si mii de afirmatii facute de condamnati sau inculpati sa însemne cereri de aparare a independentei justitiei.
Citeste interviul integral pe agerpres.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!