Posibilele solutii pe care ar fi trebuit sa le prezinte ministrul Finantelor presedintelui Romaniei

 

Economistii sunt convinsi ca se pot reduce contributiile sociale numai daca s-ar taia din cheltuieli, s-ar introduce noi taxe si s-ar îmbunatati colectarea de bani la buget, dar Guvernul evita sa anunte public astfel de masuri.

ioana petrescuDincolo de prestatia sub asteptari a premierului Victor Ponta si ministrului Finantelor, Ioana Petrescu, la sesiunea de consultari cu presedintele Traian Basescu, problema resurselor necesare pentru ca reducerea CAS sa nu destabilizeze echilibrul bugetar persista.

Economistii contactati de „Adevarul“ creioneaza posibilele solutii pe care ar fi trebuit sa le prezinte ministrul Finantelor pe de-acum celebra „foaie A4“ ceruta de presedinte.

În principiu, solutiile economistilor preconizeaza masuri care sunt în mod evident necesare pentru compensarea veniturilor pierdute prin reducerea CAS, cum ar fi cresterea de taxe, taierea de cheltuieli sau îmbunatatirea colectarii prin reducerea evaziunii fiscale. Dar, pentru ca aceste masuri nu sunt deloc favorabile unei campanii electorale, Guvernul evita sa le prezinte public, preferând sa afiseze imaginea elevului prins cu lectiile nefacute.

Posibil deficit de 3% din PIB

Ionut Dumitru, presedintele Consiliului Fiscal, spune ca impactul bugetar va fi de trei miliarde de lei, nu de cinci miliarde, daca se iau în calcul toate efectele benefice în economie.

„Pâna acum, executia bugetara pe acest an nu este deloc grozava, colectarea nu este buna. Putem ajunge la un deficit de 3% din PIB, în conditiile în care nu se iau masuri de compensare. Nu poti sa pleci de la premisa reducerii evaziunii fiscale, în conditiile în care toate guvernele de 25 de ani si-au propus asta. Exista si un impact de ordin doi: daca stam sa analizam strict contabil, impactul reducerii CAS cu 5 puncte procentuale este de cinci miliarde de lei. Cu tot cu acest impact de ordin doi, care analizeaza efectele benefice din economie, avem, în cele mai optmiste estimari, un impact de trei miliarde de lei. Solutia e simpla, ori se reduc cheltuielile, ori se cresc taxele. Se poate face într-un mod care sa fie neutru bugetar“, ne-a declarat Ionut Dumitru.

„Sa nu uitam de celelalte cheltuieli“

Economistul Dragos Cabat spune ca golul bugetar creat de reducerea CAS poate fi acoperit fie prin majorarea taxelor actuale sau introducerea unora noi, fie printr-o colectare mai buna la bugetul statului, însa acest obiectiv trebuie sa se bazeze pe masuri concrete.

„Ministrul Finantelor trebuia sa vina si sa spuna fie ca introduce taxe noi sau le mareste pe cele actuale, fie ca va avea o colectare mai buna, dar sa vina cu cifre concrete în acest sens“, ne-a declarat Dragos Cabat. El spune ca o alta varianta ar fi recunoasterea unui deficit bugetar mai mare din aplicarea acestei masuri, dar în limita tintei agreate cu FMI si Comisia Europeana.

Reducerea CAS este o masura foarte buna, însa „trebuie sa ai o colectare mai buna la buget, iar cea de anul acesta este mai proasta decât în anii precedenti. Si sa nu uitam ca sunt si alte cheltuieli, cum sunt arieratele“, a explicat economistul.

Citeste mai departe pe adevarul.ro

Cuvinte cheie: , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie