Magistratii care au fost sanctionati disciplinar in trecut pot promova in functii la ICCJ

 

Legislatia autohtona stabileste ca judecatorii si procurorii care vor sa promoveze in cadrul Inaltei Curti de Casatie si Justitie trebuie, printre altele, sa aiba vechime in functie de cel putin 15 ani si sa nu fi fost sanctionati disciplinar niciodata. Totusi, Curtea Constitutionala a decis, recent, ca la concurs pot participa si magistratii care au fost sanctionati disciplinar in trecut.

judecatorPotrivit Legii nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, promovarea in functia de judecator la Inalta Curte de Casatie si Justitie se face numai prin concurs organizat ori de cate ori este necesar, in limita posturilor vacante, de catre Consiliul Superior al Magistraturii, prin Institutul National al Magistraturii.

Conform aceluiasi act normativ, la concurs pot participa doar judecatorii si procurorii care au cel putin gradul de curte de apel sau parchet de pe langa curtea de apel, care au indeplinit efectiv cel putin 3 ani functia de judecator la curtea de apel sau de procuror la parchetul de pe langa curtea de apel ori la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie si au obtinut calificativul «foarte bine» la ultimele 3 evaluari.

De asemenea, judecatorii si procurorii trebuie sa aiba vechime in functia de judecator sau procuror de cel putin 15 ani si sa nu fi fost sanctionati disciplinar niciodata.

Aceste dispozitii au fost, insa, interpretate de Curtea Constitutionala a Romaniei, care a admis o exceptie de neconstitutionalitate si a constatat ca sintagma „nu au fost niciodata sanctionati disciplinar” este constitutionala in masura in care dispune numai cu privire la abaterile disciplinare savarsite dupa intrarea in vigoare a Legii nr. 303/2004.

Practic, acest lucru inseamna ca judecatorii si procurorii care au fost sanctionati disciplinar anterior datei de intrare in vigoare a Legii nr. 303/2004, adica 27 septembrie 2004, pot participa de-acum la concursul de promovare in functia de judecator la ICCJ.

Aceasta desi, dupa cum am aratat mai sus, nu era acceptata nicio sanctiune disciplinara, indiferent de perioada in care aceasta s-a acordat.

Masura este cuprinsa in Decizia CCR nr. 436/2014 referitoare la exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 52 alin. (3) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 523, din 14 iulie 2014.

Decizia este definitiva si general obligatorie si se comunica presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului, Guvernului si Inaltei Curti de Casatie si Justitie – Sectia de contencios administrativ si fiscal.

Citeste mai departe pe avocatnet.ro

Cuvinte cheie: , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie