Despre sanctiunile administrative

 

Codul penal din 1968 (art. 181) permitea ca, în situatia în care fapta prevazuta de legea penala, prin atingerea minima adusa uneia dintre valorile aparate de lege si prin continutul ei concret, fiind lipsita în mod vadit de importanta, nu prezenta gradul de pericol social al unei infractiuni, procurorul sa poata aplica una dintre sanctiunile cu caracter administrativ prevazute de art. 91 (mustrarea, mustrarea cu avertisment sau amenda).

amenda fisc, sanctiuneNoile reglementari în materie penala nu mai prevad aceasta institutie si, implicit, nici mecanismele procesuale pentru aplicarea unei sanctiuni administrative de catre procuror.

Legea de punere în aplicare a Codului de procedura penala (Legea nr. 255/2013) a prevazut, pentru reglementarea situatiilor tranzitorii ca, atunci când, în cursul procesului, se constata ca în privinta unei fapte comise anterior intrarii în vigoare a Codului penal sunt aplicabile dispozitiile art. 181 din Codul penal din 1968, ca lege penala mai favorabila, procurorul dispune clasarea, iar instanta dispune achitarea, în conditiile Codului de procedura penala (art. 19).

Referitor la astfel de situatii, în practica s-a pus problema daca, dispunând clasarea si respectiv achitarea în temeiul art. 19 din Legea nr. 255/2013, organul judiciar va mai proceda la aplicarea unei sanctiuni administrative.

Solutiile oferite au fost contradictorii.

Astfel, într-o opinie, s-a apreciat ca, având în vedere ca art. 19 din Legea nr. 255/2013 face trimitere la dispozitiile art. 181 din Codul penal din 1968, iar acesta, la rândul sau, face referire la aplicarea unei sanctiuni administrative prevazute de art. 91 Cod penal, solutia este aceea de clasare/achitare si aplicarea unei sanctiuni administrative.

Citeste articolul integral pe juridice.ro

Cuvinte cheie: , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie