O luna si jumatate de la aplicarea pachetului de servicii medicale de baza – Nici un efect pozitiv

 

De cel putin cinci ani se tot vorbeste de introducerea pachetului de servicii medicale de baza, întrucât statul nu mai are posibilitatea de a sustine financiar sistemul sanitar. Dupa lungi discutii, amânari, negocieri, de la 1 iunie a intrat în vigoare mult-asteptatul pachet.

spitalAcum, dupa o luna si jumatate de la aplicarea legii, nu s-a schimbat nimic. Nu au aparut nici efectele pozitive preconizate de autoritati, iar cheltuielile din sistem sunt mai mari.

„Nu s-a schimbat nimic. Este o nebunie totala”, a declarat, pentru Curierul National, Eduard Dobre, directorul executiv al Patronatul Furnizorilor de Servicii Medicale Private (Palmed).

De aceeasi parere este si Vasile Barbu, presedinte al Asociatiei Nationale pentru Protectia Pacientilor (ANPP). Acesta ne-a declarat ca „aproape nu se simte nicio diferenta”, pentru ca nu prea s-a pus în aplicare.

„Doar un efect are aplicarea pachetului de baza si acela este unul negativ”, a declarat, pentru Curierul National, Vasile Barbu, referindu-se la listele de asteptare care acum sunt mai lungi.

Pachetul de baza nu este prima masura care nu îsi face simtite efectele pozitive. Un exemplu în acest sens este si coplata la externare. Introdusa în urma cu 1 an si câteva luni (1 aprilie 2013), coplata, cei 10 lei pe care pacientii trebuie sa îi plateasca la externare, nici nu a determinat o scadere a numarului de internari si nici nu a adus venituri importante pentru spitale. În plus, la începutul acestui an, autoritatile au recunoscut ca efectul scontat al acestei masuri nu s-a produs.

Eduard Dobre ne-a mai spus ca atunci când vine vorba de încheierea contractelor de Casele de Asigurari de Sanatate cu furnizorii de servicii medicale, „fiecare Casa face cum îi trece prin cap”.

„Pâna nu stim cum se semneaza contractele de fiecare Casa de Asigurari de Sanatate, nu se poate spune nimic”, a continuat directorul executiv al Palmed.

Citeste articolul integral pe curierulnational.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie