A fost publicata Legea privind cimitirele, crematoriile umane si serviciile funerare
În Monitorul Oficial al României, partea I, nr. 520 din data de 11 iulie 2014 a fost publicata Legea nr. 102/2014 privind cimitirele, crematoriile umane si serviciile funerare.
Legea stabileste drepturile si obligatiile în legatura cu activitati funerare, cimitire si crematorii umane.
Cimitirul se poate afla în proprietatea publica a statului sau a unitatilor administrativ-teritoriale, a cultelor religioase legal recunoscute sau a unitatilor locale de cult/biserici în situatia cimitirelor confesionale, în proprietatea operatorilor economici, asociatiilor sau fundatiilor, precum si în proprietatea unui alt stat, cu respectarea tratatelor la care România este parte.
Administratorul cimitirului este proprietarul acestuia sau cel care detine dreptul de administrare.
Autoritatile administratiei publice locale au obligatia de a înfiinta cimitire publice în fiecare localitate si de a le organiza astfel încât sa aiba sectoare corespunzatoare pentru fiecare cult recunoscut, la cererea cultelor sau a unitatilor locale de cult ce functioneaza în localitatea respectiva.
Proprietarul cimitirului are obligatia întretinerii si mentinerii în functiune a cimitirului. Aceasta obligatie a proprietarului poate fi îndeplinita, pe baza de contract, si de un operator economic.
În cazul falimentului operatorului economic, dizolvarii asociatiei sau fundatiei, cimitirul se transmite în proprietatea comunei sau orasului pe teritoriul caruia se afla, cu respectarea prevederilor legale în vigoare.
Legea reglementeaza în detaliu: înfiintarea, închiderea, desfiintarea si redeschiderea cimitirelor, întretinerea si functionarea cimitirelor, înmormântarea, serviciile funerare, prestatorul de servicii funerare, transportul persoanelor decedate, incinerarea, întretinerea cimitirului, sanctiuni pentru nerespectarea prevederilor legii.
Titularii dreptului de proprietate, de concesiune sau de folosinta a locurilor de înhumare au obligatia de amenajare si de întretinere a acestor locuri si a lucrarilor funerare aferente existente, asigurându-le un aspect cât mai îngrijit.
Administratorul cimitirului retrage dreptul de folosinta a locurilor de înhumare si îi înstiinteaza în scris pe titularii dreptului de folosinta în urmatoarele cazuri:
– titularului i se atribuie un alt loc de înhumare;
– parasirea sau mentinerea în stare de neîngrijire pe o perioada mai mare de doi ani a locurilor de înhumare si a lucrarilor funerare, dupa o notificare prealabila;
– neplata taxelor în conditiile prevazute de contract.
Contravaloarea concesiunii locurilor de înhumare pe teritoriul cimitirului, precum si taxa pentru alte activitati desfasurate de operatorii economici se stabilesc de proprietarul cimitirului.
La expirarea termenului de folosinta a locului de înhumare, concesionarul are drept de preemptiune, iar în caz de deces al concesionarului, are drept de preemptiune mostenitorul legal sau, dupa caz, testamentar.
Serviciile funerare constau în: primirea comenzii pentru înmormântare, transportul persoanei decedate, pregatirea pentru înmormântare, asezarea pe catafalc si organizarea ceremoniei de ultim ramas bun, coborârea sicriului în mormânt, deschiderea si închiderea mormântului, exhumarea si reînhumarea, incinerarea, preluarea urnei si asezarea acesteia în nisa speciala, predarea urnei.
Pot presta servicii funerare operatorii care îndeplinesc criteriile prevazute lege si si care obtin avizul consiliului local al unitatii administrativ-teritoriale în care îsi desfasoara activitatea. juridice.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!