Este constitutionala masura prin care justitiabilii trebuie reprezentati obligatoriu de un avocat in cazul unui recurs?
De aproape un an si jumatate, justitiabilii nu se mai pot apara singuri in cazul recursului, ci trebuie sa apeleze la un specialist. Concret, potrivit regulilor introduse in 2013 de noul Cod de procedura civila, redactarea cererii de recurs, precum si exercitarea si sustinerea acestei cai de atac trebuie asistate, in mod obligatoriu, de un avocat sau un consilier juridic. Dispozitiile au fost criticate in repetate randuri, pe motiv ca ele contravin Constitutiei Romaniei, dar si drepturilor fundamentale ale omului consacrate de Conventia Europeana pentru Drepturile Omului. Referitor la aceste aspecte, Uniunea Nationala a Barourilor din Romania a formulat recent un punct de vedere, pentru a stabili constitutionalitatea masurii.
Una dintre cele mai importante noutati introduse de Noul Cod de Procedura Civila, in vigoare din 15 februarie 2013, se refera la redactarea cererii de recurs, precum si exercitarea si sustinerea recursului.
Mai precis, NCPC stabileste, la art. 83 si 84, ca, la redactarea cererii si a motivelor de recurs, precum si in exercitarea sau sustinerea recursului, partile (persoane fizice si juridice) vor fi asistate si reprezentate, sub sanctiunea nulitatii, numai de catre un avocat sau consilier juridic.
Art. 83. – (3) La redactarea cererii si a motivelor de recurs, precum si in exercitarea si sustinerea recursului, persoanele fizice vor fi asistate si, dupa caz, reprezentate, sub sanctiunea nulitatii, numai de catre un avocat, in conditiile legii, cu exceptia cazurilor prevazute de lege.
Art. 84. – (2) La redactarea cererii si a motivelor de recurs, precum si in exercitarea si sustinerea recursului, persoanele juridice vor fi asistate si, dupa caz, reprezentate, sub sanctiunea nulitatii, numai de catre un avocat sau consilier juridic, in conditiile legii.
Desi a trecut peste un an de cand aceste reglementari se aplica de catre instantele de judecata, s-a sustinut in mod constant ca regula obligativitatii asistentei prin avocat sau consilier juridic in etapa procesuala a recursului este neconstitutionala.
Concret, potrivit unei informari realizate recent de Uniunea Nationala a Barourilor din Romania, neconstitutionalitatea vine din incalcarea dreptului fundamental al accesului liber la justitie, prevazut de Constitutia Romaniei. Mai mult, noua obligatie a justitiabililor contravine drepturilor fundamentale ale omului consacrate de Conventia Europeana pentru Drepturile Omului.
Totusi, potrivit institutiei, criticile formulate nu sunt fondate. Aceasta intrucat ele decurg din negarea sau neintelegerea naturii recursului, a scopului urmarit la adoptarea normelor juridice relevante.
Mai precis, corpul profesional al avocatilor sustine ca normele cuprinse in Noul Cod de procedura civila care reglementeaza obligativitatea asistentei juridice in recurs, prin avocat sau consilier juridic, sunt in deplin acord cu Constitutia Romaniei, Conventia Europeana a Drepturilor Omului si legislatia tarilor europene cu sisteme procedurale comparabile cu cel roman.
Citeste mai departe pe avocatnet.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!