Titluri executorii. Exceptie de neconstitutionalitate respinsa

 

În Monitorul Oficial al României nr. 367 din data de 19 mai 2014 a fost publicata Decizia Curtii Constitutionale nr. 171 din 20 martie 2014 referitoare la exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 638 alin. (1), art. 642, art. 650, art. 665 alin. (3) si alin. (4) teza a treia si art. 669 alin. (4) din Codul de procedura civila.

ciocan curtea constitutionalaExceptia de neconstitutionalitate a fost ridicata de Savel Pamfil într-un dosar aflat pe rolul Judecatoriei Târgu Bujor – Sectia civila.

Obiectul exceptiei de neconstitutionalitate îl constituie dispozitiile 638 alin. (1), art. 642, art. 650, art. 665 alin. (3) si alin. (4) teza a treia si art. 669 alin. (4) din Codul de procedura civila, acestea având urmatorul continut:
-Art. 638 alin. (1):
“(1) Sunt, de asemenea, titluri executorii si pot fi puse în executare silita:
1. încheierile si procesele-verbale întocmite de executorii judecatoresti care, potrivit legii, constituie titluri executorii;
2. înscrisurile autentice;
3. titlurile de credit sau alte înscrisuri carora legea le recunoaste putere executorie.”
– Art. 642 – Desfiintarea titlului executoriu:
“Daca s-a desfiintat titlul executoriu, toate actele de executare efectuate în baza acestuia sunt desfiintate de drept, daca prin lege nu se prevede altfel. În acest caz, sunt aplicabile dispozitiile privitoare la întoarcerea executarii.”
– Art. 650 – Instanta de executare:
“(1) Instanta de executare este judecatoria în circumscriptia careia se afla biroul executorului judecatoresc care face executarea, în afara cazurilor în care legea dispune altfel.
(2) Instanta de executare solutioneaza cererile de încuviintare a executarii silite, contestatiile la executare, precum si orice alte incidente aparute în cursul executarii silite, cu exceptia celor date de lege în competenta altor instante sau organe.
(3) Hotarârile pronuntate de instanta de executare sunt executorii si pot fi atacate numai cu apel, în termen de 10 zile de la comunicare, daca prin lege nu se dispune altfel.”
– Art. 665 alin. (3) si (4) teza a treia:
“(3) Încheierea va cuprinde, în afara mentiunilor prevazute la art. 233 alin. (1), aratarea titlului executoriu pe baza caruia se va face executarea, suma, cu toate accesoriile pentru care s-a încuviintat urmarirea, când s-a încuviintat urmarirea silita a bunurilor debitorului, modalitatea concreta de executare silita, atunci când s-a solicitat expres aceasta, si autorizarea creditorului sa treaca la executarea silita a obligatiei cuprinse în titlul executoriu.
(4) […] De asemenea, încuviintarea executarii silite se extinde si asupra titlurilor executorii care se vor emite de executorul judecatoresc în cadrul procedurii de executare silita încuviintate.”
– Art. 669 alin. (4):
“(4) Sumele datorate ce urmeaza sa fie platite se stabilesc de catre executorul judecatoresc, prin încheiere, pe baza dovezilor prezentate de partea interesata, în conditiile legii. Aceste sume pot fi cenzurate de instanta de executare, pe calea contestatiei la executare formulate de partea interesata si tinând seama de probele administrate de aceasta. Dispozitiile art. 451 alin. (2) si (3) se aplica în mod corespunzator; iar suspendarea executarii în privinta acestor cheltuieli de executare nu este conditionata de plata unei cautiuni.”

În opinia autorului exceptiei de neconstitutionalitate, prevederile legale criticate contravin dispozitiilor constitutionale cuprinse în art. 21 alin. (1)-(3) privind accesul liber la justitie, art. 124 privind înfaptuirea justitiei, art. 126 alin. (1), art. 127 privind caracterul public al dezbaterilor, art. 135 alin. (1) si alin. (2) lit. b) privind libera initiativa si concurenta si art. 137 alin. (1).

Citeste mai departe pe juridice.ro

Cuvinte cheie: ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie