Dosarul tablourilor furate din Olanda – Noi condamnari

 

Doi dintre hotii implicati în furtul tablourilor de mare valoare din Muzeul Kunsthal din Rotterdam, Olanda, au fost condamnati de magistratii Judecatoriei Sectorului 3 la pedepse cu închisoare cu executare, si anume Adrian Procop – 6 ani si 8 luni si Alexandru Mitu – 2 ani închisoare.

Tablouri furate din OlandaAdrian Procop a fost condamnat la 4 ani si 8 luni închisoare pentru constituire a unui grup infractional organizat si furt calificat, la care se adauga o pedeapsa de 2 ani închisoare, data de Judecatoria Macin în 2012, într-un alt dosar pentru furt.

În acelasi dosar, Alexandru Mitu a fost condamnat la 2 ani închisoare cu executare pentru savârsirea infractiunii de tainuire, iar Olga Dogaru, mama lui Radu Dogaru, a primit 2 ani închisoare cu executare pentru savârsirea infractiunilor de favorizare a faptuitorului si nerespectare a regimului armelor si munitiilor.

În plus, manechinul Petre Condrat, asistentul lui Catalin Botezatu, a primit o amenda penala de 45.000 lei pentru savârsirea infractiunii de tainuire.

Instanta îi obliga pe Radu Dogaru, Eugen Darie, Adrian Procop si Olga Dogaru la plata sumei de 18.100.000 euro catre partea civila Syndicate 33 of Loyd’s of London, asiguratorul tablourilor furate din Olanda.

Decizia nu este definitiva si poate fi atacata cu apel.

Ceilalti doi inculpati din dosar, Radu Dogaru si Eugen Darie, au fost condamnati definitiv în februarie 2014 la 6 ani de închisoare si, respectiv, 5 ani si 4 luni de închisoare cu executare, dupa ce acestia si-au recunoscut vinovatia.

În acest dosar au fost trimisi în judecata Radu Dogaru, Adrian Procop (în lipsa), Eugen Darie, Alexandru Mihai Bitu, Olga Dogaru si Petre Condrat (ultimul în stare de libertate).

Adrian Procop si Radu Dogaru sunt acuzati ca, în noaptea de 15 spre 16 octombrie 2012, au intrat prin efractie în Muzeul Kunsthal din Rotterdam, cu complicitatea lui Eugen Darie, de unde au furat sapte picturi în ulei si acuarele, cu o valoare estimata la 18 milioane euro.

Tablourile intitulate ‘Tete d´Arlequin’ de Pablo Picasso, ‘La Lisseuse en Blanc et Jaune’ de Henri Matisse, ‘Waterloo Bridge’ si ‘Charing Cross Bridge’ de Claude Monet, ‘Femme devant une fenetre ouverte dite la fiancee’ de Paul Gauguin, ‘Autoportrait’ de Meyer de Haan si ‘Woman with Eyes Closed’ de Lucian Freud erau expuse în Muzeul Kunsthal.

Procurorii l-au acuzat pe Alexandru Mihai Bitu ca i-a ajutat pe Dogaru, Darie si Procop în încercarea de a valorifica tablourile furate iar Petre Condrat a fost trimis în judecata pentru tainuire.

Olga Dogaru, mama lui Radu Dogaru, este acuzata ca a ascuns tablourile aduse în România.(AS — autor: Eusebi Manolache, editor: Antonia Nita), agerpres.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie