Un cercetator roman a inventat ambalajul antimicrobian si biodegradabil

 

Un cercetator de la Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara din Cluj a inventat si brevetat un tip de ambalaj special pentru alimente fabricat dintr-un material suta la suta natural. Carnea sau brânzeturile pastrate în acest ambalaj nu sunt contaminate cu niciun compus chimic, spune acesta. În plus, este biodegradabil.

ambalaj antimicrobian Dan VodnarDe câtiva ani, Dan Vodnar face cercetare în domeniul alimentar si al biotehnologiilor. Ambalajul antimicrobian pe care l-a conceput e format din polimeri naturali extrasi din carapacea melcilor si alge si înglobeaza biomolecule din ceai verde, busuioc, menta si alte plante.

„Au fost doi ani de cercetare în care de multe ori am ajuns în momente în care eram pe punctul de renunta pentru ca am avut foarte multe experimente care s-au finalizat din pacate cu esecuri, dar pâna la urma sigur ca perseveren?a noastra ne-a facut sa ajungem la ambalajul pe care îl prezentam astazi sub aceasta forma”, spune Dan Vodnar.

Ambalajul e destinat mai ales preparatelor din carne si brânzeturilor. Producatorii adauga în ele conservanti, care au si proprietati antimicrobiene, tocmai pentru a evita contaminarea. Însa un ambalaj care sa faca asta e solutia ideala, considera clujeanul.

„Ideea ambalajului a pornit de la ideea infectarii sau contaminarii alimentelor gata pentru consum. Exista posibilitatea ca pe suprafata lor, prin manipulari ulterioare necorespunzatoare si prin spatii de depozitare sa se dezvolte anumiti germeni, germeni care pot sa dauneze sanatatii noastre”, mai spune inventatorul.

Ambalajului antimicrobian i-a adus lui Dan Vodnar anul acesta premiul ‘Danubius Award.’ realitatea.net

Cuvinte cheie: , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie