Romania – Al treilea cel mai mare exportator de grau pentru statele in curs de dezvoltare
Previziunile specialistilor Uniunii Europene cu privire la situatia productiei de cereale indica faptul ca România a ajuns al treilea cel mai mare exportator de grâu pentru statele în curs de dezvoltare.
Ca urmare a conditiilor climatologice favorabile, România se pregateste de un al doilea an agricol cu rezultate bune, dupa un 2013 cu productii record la hectar. Specialistii Comisiei Europene plaseaza România pe pozitii fruntase si în ceea ce priveste exportul, dupa mari puteri internationale. Mai precis, potrivit unei prognoze oficiale a Comisiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala din cadrul Comisie Europene, „România a devenit a treia tara exportatoare catre statele din lumea a treia, dupa Franta si Germania”.
Din datele furnizate ECONOMICA.NET de catre Institiutul National de Statistica, România a exportat în perioada ianuarie-aprilie 2014 peste 1 milion de tone de grâu, în valoare de 232,5 milioane de euro. Printre statele din lumea a treia unde producatorii români au exportat grau se numara Congo (peste 25.300 de tone în valoare de 5,2 milioane de euro) sau Maroc (29.500 de tone în valoare de 6,2 milioane de euro). De asemenea, anul trecut, din cele 4,7 milioane de tone de grâu exportate, în valoare de 990 milioane de euro, o mare parte au ajuns în Sri-lanka, Congo, Mauritania, Nigeria, Vietnam etc.
Export record de cereale din UE
Potrivit datelor CE, exporturile de cereale ale UE vor ajunge la o cifra record de 42 de milioane de tone, din care 29 de milioane de tone de grâu de panificatie, cu 43% peste media ultimilor ani si 8,5 milioane de tone de orz, cu 32% peste medie. „Aceste rezultate vor avea ca efect o crestere a exporturilor din UE catre destinatiile traditionale precum statele magrebiene (Tunisia, Algeria, Maroc, Egipt), Arabia Saudita, Coreea de Sud si Iran” spune Comisia.
În ceea ce priveste productia, Departamentul pentru Agricultura al Statelor Unite (USDA) estimeaza ca UE va avea în campania 2013-2014 aproximativ 146,3 milioane de tone de grâu, cu pâna la 2,9 milioane (2%) mai mult comparativ cu anul trecut. Productia de grâu a României este estimata la 7,6 milioane de tone de grâu.
Probleme cu pretul
În timp ce Comisia Europeana ne plaseaza printre cele mai mari exportatori de grâu catre lumea a treia, producatorii autohtoni sunt tot mai nemultumiti de preturile pe care le obtin de la traderi. „2014 este un an agricol bun, cu rezultatre pe masura asteptarilor, dar ne lovim de aceesi bariera ce implica valorificarea produselor. Este vorba despre politica de pret facuta de marii jucatori de pe piata cerealelor (traderii) care nu lucreaza cu metode ortodoxe. Constatam fluctuatii nesanatoase de pret care nu sunt în concordanta cu ce se întâmpla pe pietele internationale”, a explicat pentru ECONOMICA.NET Florin Cernodolea, directorul general al Delta Rom Agriculture, firma ce detine exploatatii de peste 13.000 de hectare. Alina Stanciu, economica.net
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!