Universitatea din Bucuresti cere Ministerului Educatiei rediscutarea modificarilor la Legea Educatiei
Universitatea din Bucuresti cere Ministerului Educatiei rediscutarea modificarilor la Legea Educatiei si critica prevederile legate de durata mandatului de rector si formula de reorganizare a învatamântului postliceal, conform Mediafax.
„Avem tot dreptul sa ne întrebam daca cele circa 3.000 de cadre didactice titulare si asociate din comunitatea academica a Universitatii din Bucuresti sunt considerate un segment irelevant al mediului universitar românesc. Consideram nedemocratica si daunatoare sistemului de învatamânt modificarea masiva si repetata a Legii Educatiei Nationale, lege organica, prin Ordonanta de Urgenta, fara o dezbatere publica prealabila a modificarilor propuse si fara consultarea prealabila a institutiilor marcante de învatamânt, cum este Universitatea din Bucuresti”, arata comunicatul Universitatii din Bucuresti.
UB considera ca ordonanta aduce si o serie de clarificari si de detalieri binevenite, printre acestea amintind posibilitatea oferita universitatilor de a înfiinta unitati de învatamânt preuniversitar proprii, de a acorda ajutoare propriilor angajati aflati în dificultate, de a creste cu pâna la 10 la suta cifrele de scolarizare stabilite de ARACIS în beneficiul studentilor internationali si posibilitatea studentilor de a opta, la înscrierea la un al doilea program de studii în cadrul aceluiasi ciclu de învatamânt, pentru care dintre cele doua – cel efectuat anterior sau cel de al doilea – sa plateasca scolarizarea.
„Universitatea din Bucuresti îsi exprima însa nedumerirea si îngrijorarea fata de alte prevederi din actuala OUG, care, în loc sa limpezeasca legislatia educationala în vigoare, o fac înca si mai confuza, lasând loc unor abuzuri, în niciun caz profitabile pentru buna functionare a sistemului sau care par mai degraba solutii de expedient, cu miza imediata, pentru probleme grave cu care se confrunta educatia din România”, se arata în comunicat.
Institutia de învatamânt arata, astfel, ca în OUG 49/2014 se completeaza art. 207 din Legea Educatiei astfel încât se creeaza premisele eliminarii incompatibilitatilor dintre functiile de conducere în universitati si demnitatile publice, deschizând calea cumularii functiilor de rector si senator, deputat, ministru etc., ceea ce ar duce la o si mai puternica politizare a învatamântului superior românesc, contrara încercarilor de disociere a politicului de academic din legislatia actuala si susceptibila de a compromite valorile fundamentale ale universitatilor – autonomia, libertatea de gândire si de expresie etc. -, perspectivele de dezvoltare institutionala durabila si de profesionalizare a managementului educational.
Citeste articolul integral pe romanialibera.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!