Protocolul onorariilor pentru avocati ar putea fi modificat

 

Barourile din tara isi doresc sa modifice cuantumul onorariilor avocatilor, in baza unui protocol care a fost inaintat la Ministerul Justitiei (MJ). Ultimul protocol incheiat intre intre MJ si Uniunea Nationala a Barourilor din Romania dateaza din 2008, iar in avocatidocumentul inaintat la MJ, sumele prevazute nu scad sub 300 de lei, cu mici exceptii. „Numai in acest fel se poate stabili un buget clar pentru onorariile din oficiu si nu vor mai exista intarzieri. In plus, nu isi va mai permite nici un judecator sa dea avocatului cat considera de cuviinta”, spune decanul Ioan Ioanovici, vizavi de protocol.

Uniunea Nationala a Barourilor din Romania vrea sa dea uitarii Protocolul nr. 113928/2008, care stabilea onorariilor avocatilor pentru furnizarea serviciilor de asistenta judiciara. Pentru aceasta insa, este nevoie ca si Ministerul Justitiei sa fie de acord cu semnarea unui nou protocol. Gandite de mai multi decani din tara, modificarile propuse aduc onorarii de minim 300 de lei si prevad totodata ca „Instanta de judecata sau organele de urmarire penala nu pot modifica remuneratia pentru asistenta judiciara din oficiu, indiferent de volumul de munca prestat in cauza”.

Acelasi protocol spune insa si ca daca sunt multe termene si un volum mare de munca, judecatorul poate dubla onorariul, iar daca se prezinta avocat ales, remuneratia acordata nu poate fi mai mica de 50 % din cea stabilita.

„Propunerile pentru acest protocol au fost gandite de 20 de decani. In mare, dorim ca pe viitor, onorariile din oficiu sa fie date in functie de complexitatea cauzei si de stadiul dosarului. Una va fi la cercetarea penala, la fond, in apel sau recurs. Totul va fi separat. Numai in acest fel se poate stabili un buget clar pentru onorariile din oficiu si nu vor mai exista intarzieri”, ne-a declarat avocatul Ioan Ioanovici, decanul Baroului Vrancea.

Protocolul trimis la Ministerul Justitiei stabileste „cuantumul si modalitatea de plata a remuneratiilor cuvenite avocatilor pentru prestatiile avocatiale de asistenta judiciara si/sau reprezentare in fata instantelor judecatoresti sau a altor autoritati cu atributii jurisdictionale, in materie penala, in procedurile de cooperare judiciara internationala in materie penala si in materie civila, remuneratiilor pentru asistenta avocatiala extrajudiciara, in cadrul sistemului de ajutor public judiciar, remuneratiilor pentru activitatea desfasurata in calitate de curatori, pentru prestatiile de asistenta judiciara si reprezentare in cauzele privind accesul international la justitie in materie civila, inclusiv in ceea ce priveste Conventia privind obtinerea pensiei de intretinere in strainatate, dar si remuneratiilor pentru prestatiile extrajudiciare si / sau de asistenta judiciara si reprezentare in cauzele in care legi speciale prevad acest drept (referitoare la drepturile recunoscute prin lege pentru situatiile impuse de statutul de azilanti, persoane cu dizabilitati, revolutionari etc.) sau in care prevederile conventiilor la care Romania este parte, impun acest lucru”.

Citeste mai departe pe avocatura.com

Cuvinte cheie: , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie