Kelemen Hunor demisioneaza din functiile de vicepremier si de ministru al Culturii. UDMR ramane la guvernare

 

UDMR ramâne la guvernare, pleaca doar liderul formatiunii, Kelemen Hunor. Acesta renunta practic la functiile de vicepremier si la cea de ministru al Culturii. Este decizia Uniunii în urma conflictului cu partenerii din PSD, în special cu premierul Victor Ponta. Kelemen Hunor vede ca o ofensa personala faptul ca Executivul din care UDMR face parte e de partea Comisiei Europene într-o disputa creata de un proiect de lege sustinut de UDMR.

Kelemen HunorKelemen Hunor va demisiona din functiile de vicepremier si de ministru al Culturii.

„Dupa discutiile de miercuri cu premierul, am decis ca UDMR ramâne în guvernare si eu o sa ma retrag în zilele urmatoare. O sa îmi dau demisia din functia de ministru al Culturii si de vicepremier”, a anuntat Kelemen Hunor.

„Nu pot sa fiu si în Guvern si parte a procesului (n.r. – procesul de la Curtea de Justitie a Uniunii Europene) din partea initiatorilor”, a adaugat Kelemen, precizând ca aceasta solutie a fost agreata si de colegii sai din Consiliul Permanent al UDMR.

Kelemen Hunor a precizat ca miercuri a avut mai multe discutii cu premierul Victor Ponta, ajungând înca de atunci la „o solutie, la un compromis”, „un pas important atât în ceea ce priveste pozitia premierului, cât si posibilitatea de a purta un dialog constructiv, corect”.

Liderul UDMR a explicat ca el si premierul Victor Ponta au ajuns la concluzia ca în subiectul privind initiativa cetateneasca referitoare la minoritati pozitia statului român nu poate fi stabilita de un singur minister, fiind necesara implicarea mai multor institutii, inclusiv a Parlamentului. Prin urmare, din toamna acest subiect va fi dezbatut în comisiile parlamentare, inclusiv cu specialisti straini, a mai spus Kelemen.

„Pâna când aceste dezbateri nu se vor finaliza, România nu va înainta alte documente catre Curtea de la Luxemburg (Curtea de Justitie a Uniunii Europene – n.r.). Nu se retrage România din proces, dar nu va dezvolta pozitia României”, a anuntat liderul UDMR.

„Este un compromis, este o solutie de dialog si eu salut aceasta pozitie a primului ministru si consider ca arata o deschidere si respect fata de ceea ce eu am cerut”, a mai afirmat Kelemen Hunor.

Liderii Uniunii s-au reunit într-o sedinta, la Cluj, pentru a stabili ce conditii îi pun lui Victor Ponta ca sa continue colaborarea. Dezbaterile au loc pe fondul tensiunilor aparute în coali?ie dupa ce Ministerul de Externe Român a facut o interventie într-un proces la Curtea Europeana de Justitie, unde maghiarii au contestat o decizie a Comisiei Europene privind drepturile minoritatilor.

Traian Basescu a declarat ieri pentru Digi24 ca, în opinia sa, UDMR nu va iesi de la guvernare. „Le stiu traditia si modul cum gândesc”, a spus seful statului. digi24.ro

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie