Impozitul specific. Cum se calculeaza si cine il plateste?

 

Noul Cod fiscal ar putea introduce in legislatia fiscala un nou impozit. Este vorba despre impozitul forfetar, pe care autoritatile l-au propus de mai multe ori. Noul Cod fiscal reglementeaza impozitul forfetar, insa acesta este denumit acum impozit specific. Aflati din acest material cine ar putea aplica impozitul, care este modul calcul si cum se va plati.

pusculita scutire plata impozitImpozitul forfetar este cuprins in Noul Cod fiscal, lansat recent in dezbatere publica de Ministerul Finantelor. Documentul redenumeste acest impozit in impozit specific unor activitati si reglementeaza domeniile de aplicare, formulele de calcul, precum si termenele de plata.

Autoritatile au incercat in repetate randuri sa introduca in legislatia fiscala impozitul forfetar, ultimul proiect de act normativ in acest sens fiind lansat in dezbatere publica in toamna anului 2013, insa acesta nu a fost aprobat pana acum. Documentul stabilea ca ar fi putut aplica impozitul forfetar hotelierii si alte IMM-uri din turism, service-urile auto, restaurantele, barurile si cafenele.

Cine ar putea plati impozitul specific inclus in Noul Cod fiscal?

Conform Noului Cod fiscal, contribuabilii care ar putea plati impozitul specific unor activitati sunt aceia care la data de 31 decembrie a anului precedent indeplinesc cumulativ mai multe conditii.

In primul rand, acestia vor trebui sa aiba inscrisa in actele constitutive, potrivit legii, ca activitate principala sau secundara una dintre urmatoarele activitati corespunzatoare codurilor CAEN:

4520-,,Intretinerea si repararea autovehiculelor”,
5510-,,Hoteluri si alte facilitati de cazare similare”,
5520-,,Facilitati de cazare pentru vacante si perioade de scurta durata”,
5530-,,Parcuri pentru rulote, campinguri si tabere’’,
5590-,,Alte servicii de cazare”,
5610-,,Restaurante’’,
5621-,,Activitati de alimentatie (catering) pentru evenimente”,
5629-,,Alte servicii de alimentatie n.c.a.”,
5630-,,Baruri si alte activitati de servire a bauturilor”;

De asemenea, contribuabilii vor trebui sa realizeze, conform datelor din situatiile financiare anuale/raportarile contabile anuale, o cifra de afaceri anuala neta de pana la 50 milioane euro, echivalent in lei, sau sa detina active totale care nu depasesc echivalentul in lei a 43 milioane euro, calculate la cursul de schimb valabil la inchiderea exercitiului financiar precedent celui pentru care se datoreaza impozitul.

Citeste articolul integral pe avocatnet.ro

Cuvinte cheie: , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie