Hotararile de condamnare pronuntate de un alt stat fata de cetateni romani aflati in executarea acelei pedepse pe teritoriul Romaniei. Decizie ICCJ

 

In Monitorul Oficial nr. 505 din 8 iulie 2014 a fost publicata Decizia nr. 13 din 5 iunie 2014 a ICCJ – completul pentru dezlegarea unor chestiuni de Drept in Materie Penala vizand modul de aplicare a dispozitiilor art. 6 alin. (1) din Codul penal cu privire la hotararile de condamnare pronuntate de un alt stat fata de cetateni romani aflati in executarea acelei pedepse pe teritoriul Romaniei.

ICCJTitularul si obiectul sesizarii

Prin Incheierea din data de 3 aprilie 2014 pronuntata de Tribunalul Harghita in Dosarul nr. 530/258/2014, in baza art. 476 si urmatoarele din Codul de procedura penala, a fost sesizata Inalta Curte de Casatie si Justitie in vederea pronuntarii unei hotarari prealabile pentru dezlegarea de principiu a problemei de drept vizand modul de aplicare a dispozitiilor art. 6 alin. (1) din Codul penal cu privire la hotararile de condamnare pronuntate de un alt stat fata de cetateni romani aflati in executarea acelei pedepse pe teritoriul Romaniei.

Punctul de vedere al instantei care a dispus sesizarea Inaltei Curti de Casatie si Justitie cu privire la chestiunea de drept a carei dezlegare se solicita

Tribunalului Harghita, investit cu solutionarea contestatiei formulate impotriva Sentintei penale nr. 196 din 3 februarie 2014 pronuntata de Judecatoria Miercurea-Ciuc, cu privire la problema de drept supusa analizei, a apreciat ca pentru pedepsele aplicate de un alt stat fata de cetateni romani aflati in executarea acelei pedepse pe teritoriul Romaniei nu sunt aplicabile dispozitiile art. 6 alin. (1) din Codul penal.
S-a aratat ca, in urma recunoasterii sentintei de condamnare, a fost efectuat controlul de compatibilitate a pedepsei executate conform art. 136 din Legea nr. 302/2004, astfel cum a fost modificata si completata prinLegea nr. 300/2013.

De asemenea, s-a retinut ca, dupa recunoasterea sentintei de condamnare, legea prevede posibilitatea acordarii amnistiei si gratierii drept cauze de modificare a pedepsei, dar nu si aplicarea legii penale mai favorabile.

A mai retinut Tribunalul Harghita ca nicio dispozitie legala nu prevede posibilitatea aplicarii legii penale mai favorabile fata de hotararile de condamnare pronuntate de un alt stat cetatenilor romani aflati in executarea pedepsei intr-un penitenciar din Romania, in urma recunoasterii sentintei de condamnare de catre o instanta nationala competenta, iar in situatia in care statul roman opteaza pentru continuarea executarii pedepsei aplicate, acesta trebuie sa respecte felul si durata pedepsei prevazute in hotararea de condamnare si sa procedeze, daca este cazul, la deducerea perioadei executate.

ICCJ a decis admiterea sesizarii formulate de Tribunalul Harghita in Dosarul nr. 530/258/2014, prin care se solicita pronuntarea unei hotarari prealabile pentru dezlegarea de principiu a problemei de drept vizand aplicarea dispozitiilor art. 6 alin. (1) din Codul penal cu privire la hotararile de condamnare pronuntate de un alt stat fata de cetateni romani aflati in executarea acelei pedepse pe teritoriul Romaniei.

Dispozitiile art. 6 alin. (1) din Codul penal, privitoare la legea mai favorabila dupa judecarea definitiva a cauzei, sunt aplicabile si cu privire la hotararea de condamnare pronuntata de un alt stat fata de cetatenii romani, daca aceasta a fost recunoscuta in procedura reglementata de Legea nr. 302/2004 privind cooperarea judiciara internationala in materie penala, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare. infolegal.ro

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie