Grupul energetic italian Enel isi vinde activele de distributie si furnizare din Romania

 

Grupul energetic italian Enel a anuntat joi ca boardul sau a convenit asupra unui plan de a vinde activele sale de producere a energiei în Slovacia si de distributie si vânzari din România, informeaza Reuters.

EnelANRE: Tarifele la electricitate nu vor creste, ar putea chiar scadea dupa plecarea Enel (update 11 iul, 12:41)

Consumatorii de energie nu vor fi afectati de decizia Enel de a-si vinde activele de distributie si furnizare din România, întrucât tarifele aferente acestor companii sunt valabile pâna în 2018, a declarat, vineri, pentru AGERPRES, Niculae Havrilet, presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE). „Consumatorii nu vor fi afectati negativ de decizia Enel, pentru ca tarifele care sunt în functiune acum pentru companiile de distributie si furnizare detinute de Enel vor fi valabile si pentru noul proprietar”, a aratat Havrilet. Potrivit acestuia, tarifele reglementate de furnizare si distributie pentru fiecare companie au fost aprobate pentru perioada 2013-2018, însa sunt revizuite anual. „Eventual tarifele ar putea scadea, daca viitorul proprietar are o capacitate de investitie mai mare si aloca mai multi bani pentru investitii”, a completat oficialul ANRE.

Vânzarea activelor din Slovacia si România sunt parte a unui program mai larg de 6 miliarde de euro de vânzari de active început în 2013 si care vizeaza reducerea datoriei Enel.

Activele din Slovacia si România, împreuna cu alte active non-strategice, vor contribui cu peste 4,4 miliarde de euro (6 miliarde dolar) la sustinerea programului de reducere a datoriilor grupului, potrivit oficialilor companiei.

Vânzarile vor implica o participatie de 66% în Slovenske Elektrarne din Slovacia; 64,4% în Enel Distributie Muntenia SA si Enel Energie Muntenia SA; 51% în Enel Distributie Banat SA, Enel Distributie Dobrogea SA si Enel Energie SA; si totul din Enel România Srl.

Enel este prima companie straina care a intrat în sectorul energetic din România. În 2004, compania a preluat doua dintre cele opt societati de distributie si furnizare a energiei electrice, Banat si Dobrogea. Italienii au platit atunci 112 milioane de euro.

Ulterior, italienii au cumparat din Elerctrica Muntenia Sud, cea mai importanta dintre cele opt foste filiale Electrica, ce alimenteaza Bucurestiul, printr-o tranzactie combinata (vânzare de actiuni si majorare de capital) de 827 de milioane de euro.

Citeste mai departe pe economica.net

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie