Admitere la facultate 2014. Locuri si taxe de inscriere la facultati. Eseul motivational inlocuieste examenul clasic

 

Eseul motivational, în care candidatii trebuie sa explice de ce vor sa urmeze o anumita institutie de învatamânt superior, înlocuieste la tot mai multe facultati examenul de admitere clasic, prin care cei care aspirau la statutul de student erau departajati în urma unor probe scrise.

acreditare studiiChiar daca, pentru unii, redactarea eseului motivational poate parea o formalitate, aceasta proba nu este lipsita de importanta, în conditiile în care candidatii primesc calificative – admis sau respins -, iar ultimul determina scoaterea din concurs.

O alta noutate, impusa de Ministerul Educatiei, este aceea ca, de anul acesta, la admitere nu se mai iau în considerare notele din liceu, luate în calcul, pâna în 2013, de mai multe facultati.

În Capitala, autonomia universitara da liber, si anul acesta, la mai multe tipuri de admitere, de la probe scrise în care conteaza exclusiv ce reuseste candidatul în ziua examenului, la „concurs de dosare”, prin care diferenta o fac mediile de la bacalaureat.

Cea mai mare taxa de înscriere din Universitatea Bucuresti – 330 de lei, la Drept

Pentru anul 2014-2015, Universitatea Bucuresti (UB) pune la dispozitia candidatilor 4.400 de locuri la buget si 4.000 de locuri cu taxa, pentru cele 19 facultati ale sale si departamentul de învatamânt la distanta Credis.

Înscrierile au început joi, 10 iulie, si dureaza pâna în 18 iulie, taxele fiind între 80 de lei (Facultatea de Fizica) si 330 de lei (Facultatea de Drept).

Taxa de înscriere difera, însa, în functie de numarul dosarelor depuse, candidatii având posibilitatea de a intra, simultan, în cursa pentru un loc la mai multe facultati. Astfel, la Facultatea de Limbi si Literaturi Straine, candidatii platesc 250 de lei pentru un dosar, 300 de lei pentru 2-3 dosare si 350 de lei pentru 4-5 dosare. La Facultatea de Psihologie si Stiintele Educatiei se platesc 150 de lei pentru o singura optiune, 200 de lei – pentru doua si 250 de lei – pentru trei optiuni. La Facultatea de Stiinte Politice, taxa de înscriere este de 150 de lei pentru primul dosar depus si 75 de lei pentru al doilea dosar. Pentru al treilea dosar, candidatul nu mai plateste taxa.

Probele au loc în intervalul 21-25 iulie, iar data limita de afisare a rezultatelor este 28 iulie.

Citeste mai departe pe mediafax.ro

Cuvinte cheie: , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie