Termenul de solutionare a dosarelor impus de noua lege a retrocedarilor nu se va aplica si in cazul dosarelor aflate pe rolul instantelor inainte de 20 mai 2013
Termenul de solutionare a dosarelor impus de noua lege a retrocedarilor, de 5 ani, nu se va aplica si in cazul dosarelor aflate pe rolul instantelor inainte de 20 mai 2013, dupa ce Curtea Constitutionala a Romaniei a admis o exceptie de neconstitutionalitate, decizia instantei fiind publicata miercuri in Monitorul Oficial. Acest lucru inseamna ca dosarele introduse inainte de intrarea in vigoare a noilor reglementari in materie, deci inainte de 20 mai 2013, vor fi solutionate in baza legislatiei aplicabile la momentul sesizarii initiale, deci mai repede decat se prevede acum.
Legea nr. 165/2013, denumita si noua lege a retrocedarilor, a intrat in vigoare la 20 mai 2013 si prevede ca plata despagubirilor in dosarele deja aprobate de Comisia Centrala pentru Stabilirea Despagubirilor, precum si a sumelor instituite prin hotarari judecatoresti, ramase definitive si irevocabile, se va face in termen de 5 ani, in transe anuale egale.
Acelasi act normativ prevede, la art. 34, alin. (1), ca dosarele inregistrate la Secretariatul Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despagubirilor vor fi solutionate in termen de 60 de luni de la data intrarii in vigoare a legii, adica in mai 2013. Acest lucru inseamna ca dosarele vor fi solutionate in termen de 5 ani, pana in 2018.
In ceea ce priveste dosarelor de fond funciar, acestea vor fi solutionate in termen de 36 de luni, adica pana in 2016.
In plus, potrivit art. 4 din legea mentionata, noile dispozitii se aplica atat cererilor formulate si depuse, in termen legal, nesolutionate pana la data intrarii in vigoare a noilor reguli, precum si cauzelor in materia restituirii imobilelor preluate abuziv, aflate deja pe rolul instantelor la data intrarii in vigoare a legii.
Aceste reglementari au fost, insa, declarate neconstitutionale de Curtea Constitutionala a Romaniei, in urma unei exceptii de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 4 cu raportare la art. 34 din Legea nr. 165/2013, ridicata de Eugenia Grigoras in Dosarul nr. 5.265/2/2012* al Curtii de Apel Bucuresti – Sectia a VIII-a contencios administrativ si fiscal.
Mai exact, magistratii au admis exceptia de neconstitutionalitate si au stabilit ca prevederile art. 4 din Legea nr. 165/2013 sunt constitutionale in masura in care termenele prevazute la art. 34 alin. (1) din aceeasi lege nu se aplica si cauzelor in materia restituirii imobilelor preluate abuziv aflate pe rolul instantelor la data intrarii in vigoare a legii, respectiv 20 mai 2013.
Practic, acest lucru inseamna ca termenul de solutionare de 5 ani impus de noua lege a retrocedarilor NU se aplica si in cazul dosarelor aflate pe rolul instantelor inainte de 20 mai 2013, aceste dosare urmandu-si cursul in baza reglementarilor in vigoare la data introducerii lor in instanta. Asadar, ele ar putea fi solutionate mai repede decat cele introduse dupa intrarea in vigoare ale noilor reglementari.
Citeste mai departe pe avocatnet.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!