Presedintele grupului Astra, Valer Blidar: Forta de munca din industrie este imbatranita. Tinerii, foarte slab pregatiti si cu pretentii

 

Sectorul industriei a reintrat, în ultimii ani, în vizorul statelor ce doresc o crestere economica sanatoasa, principalul motiv fiind acela ca industria a avut o rezistenta fata de criza si si-a revenit mai repede decât alte domenii. Se spune ca un obiectiv strategic al industrieRomâniei în contextul european trebuie sa fie atingerea nivelului de dezvoltare economica si a standardului mediu de viata din UE, iar sectorul industriei reprezinta un pilon important în atingerea acestui obiectiv.

„Trebuie sa mergem pe industria bazata pe cunostinte si ramurile care creeaza valoare adaugata”

Presedintele Consiliului National al Întreprinderilor Private Mici si Mijlocii din România (CNIPMMR), Ovidiu Nicolescu, spune ca nu este de acord cu teza reindustrializarii, aratând ca România este o tara care are printre cele mai mari procente din PIB generate în industrie din Uniunea Europeana.
„Noi nu suntem o tara asa cum afirma unii, dezindustrializata. Problema care se pune în România este modernizarea si dezvoltarea industriei, cu accent pe ramurile generatoare si purtatoare de progres tehnic, cu accent pe ramurile generatoare de valoare adaugata. Nu se pune problema ca nu suntem industrializati, asa cum spun unii, si se pune problema cresterii calitatii industrializarii si mai ales noi trebuie sa mergem pe industria bazata pe cunostinte si ramurile acestea care creeaza valoare adaugata unde se folosesc cunostinte cum sunt industria informatica, optica fina, eco-agricultura, deci chestiuni de genul acesta, asta este foarte important. Nu ne face nici un serviciu când avem cele mai mari procente din PIB generate în industrie sa spunem ca România este dezindustrializata, este o teza falsa dupa opinia mea, alta este problema, calitatea industrializarii”, a declarat, pentru Curierul National, presedintele CNIPMMR, Ovidiu Nicolescu.

Blidar: Forta de munca din industrie este îmbatrânita. Tinerii, foarte slab pregatiti si cu pretentii

Forta de munca din industrie este îmbatrânita, circa 80% având vârste de peste 50 ani, iar cei tineri sunt foarte slab pregatiti si cu pretentii salariale mari, a declarat, recent, presedintele grupului Astra, Valer Blidar, actionar majoritar si al Bancii Comerciale Feroviara. „Eu nu sunt deloc diplomat, eu când vreau sa fluier, fluier! Am în firmele pe care le coordonez circa 90 de tineri ingineri si economisti, dar selectia tinerilor e foarte greoaie, vin cu niste diplome în mâna, dar nu stiu carte deloc”, a afirmat Blidar, într-o conferinta de presa. El a aratat ca din circa 2.000 de salariati pe care îi are la firmele controlate, aproximativ 80% au vârste peste 50 de ani, iar cei sub 30 de ani reprezinta doar 8%. „Nu mai vrea nimeni sa munceasca în tara asta. Nu exista nicio politica guvernamentala care sa încurajeze meseriile”, a atras atentia Blidar. El a povestit ca a încercat sa înfiinteze la Arad o scoala profesionala, cu fonduri proprii, pentru care a primit aprobare anul trecut, dar sustine ca reprezentantii Directiei Judetene de Învatamânt au convins parintii sa nu îsi înscrie copiii la aceasta institutie, drept pentru care a renuntat la acest proiect. „Ar fi avut locuri de munca dupa terminarea scolii. Mi se pare ca ar fi mai eficient cu scoala si meserie decât somer cu diploma”, a spus Blidar. El considera ca principala vina o au parintii, întrucât nu stiu sa îsi educe copiii, sa îi îndrume si catre scoli profesionale. Costin Nitu, curierulnational.ro

Cuvinte cheie: , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie