Penalitati de nedeclarare sau raportare gresita a obligatiilor fiscale

 

Noul Cod de procedura fiscala, lansat recent in dezbatere publica, stabileste un nou regim privind dobanzile si penalitatile de intarziere, diferit de cel aplicabil in prezent. Printre principalele modificari se numara introducerea unei penalitati suplimentare pentru contribuabilii care nu isi declara obligatiile fiscale sau le raporteaza incorect. Aceasta a fost propusa inca de la inceputul anului, printr-un proiect de act normativ, care insa nu a fost aprobat pana acum.

penalitatiProiectul de lege privind Noul Cod de procedura fiscala, lansat recent de Ministerul Finantelor in dezbatere publica, cuprinde noi dispozitii privind dobanzile si penalitatile de intarziere si de asemenea, le modifica pe cele actuale.

Astfel, Capitolul 3 din Codul de procedura fiscala actual, respectiv Dobanzi, penalitati de intarziere sau majorari, s-ar putea schimba in Dobanzi, penalitati de intarziere si penalitati de nedeclarare.

Dupa cum se poate observa din denumirea capitolului, dispozitiile propuse de Ministerul Finantelor introduc o penalitate suplimentara cu care vor fi taxati contribuabilii care nu isi declara obligatiile fiscale, respectiv penalitatea de nedeclarare.

Finantele au incercat sa introduca aceasta penalitate de nedeclarare in legislatia fiscala inca din ianuarie 2014, printr-un proiect de ordonanta privind modificarea Codului de procedura fiscala, care insa nu a fost aprobat pana acum. In plus, daca documentul ar fi fost adoptat, atunci masura ar fi urmat sa se aplice de la 1 iulie 2014, insa acest lucru nu s-a intamplat.

Cu toate acestea, penalitatea de nedeclarare a fost cuprinsa in Noul Cod de procedura fiscala, aflat in dezbatere publica.

Penalitatea de nedeclarare ar putea fi de 100% daca sumele datorate statului provin din evaziune fiscala

Conform Noului Cod de procedura fiscala, penalitate de nedeclarare este o obligatie fiscala accesorie reprezentand sanctiunea pentru nedeclararea sau subdeclararea, in declaratii de impunere, a impozitelor, taxelor si contributiilor sociale.

Concret, pentru obligatiile fiscale principale nedeclarate de contribuabili/platitori si stabilite de organele de inspectie fiscala prin decizii de impunere, contribuabilii/platitorii ar putea datora o penalitate de nedeclarare, care va avea, conform noului cod, urmatoarele valori:

  • 10% din obligatiile fiscale principale nedeclarate de contribuabil/platitori si stabilite de organele de inspectie fiscala prin decizii de impunere, daca suma stabilita nu depaseste 10% fata de fiecare creanta fiscala declarata de contribuabil/platitori in declaratia aferenta unei perioade fiscale;
  • 25% din obligatiile fiscale principale nedeclarate de contribuabil si stabilite de organele de inspectie fiscala prin decizii de impunere, daca suma stabilita depaseste 10% fata de fiecare creanta fiscala declarata de contribuabil in declaratia aferenta unei perioade fiscale.

Mai mult decat atat, penalitatea de nedeclarare s-ar putea majora cu 100% in cazul in care obligatiile fiscale principale au rezultat ca urmare a savarsirii unor fapte de evaziune fiscala, constatate de organele judiciare.

Totusi, penalitatea va fi plafonata la 100.000 lei ori de cate ori prin aplicarea procentelor de 10 si 25% aceasta va depasi 100.000 lei, cu exceptia situatiei in care sumele datorate statului provin din evaziune fiscala.

Citeste mai departe pe avocatnet.ro

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie