Fondurile de pensii private obligatorii si facultative au ajuns la active de 4 miliarde euro

 

Fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II) si facultative (Pilonul III) au ajuns, împreuna, la active nete în administrare în valoare totala de aproape 17,5 miliarde lei (4 miliarde de euro) la mijlocul anului 2014, potrivit unui comunicat al Asociatiei pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR).

pensie-privataBeneficiarii acestor sume sunt aproape 6,5 milioane de români (conturi individuale). În ceea ce priveste rezultatele investitionale ale fondurilor de pensii, media pentru întreg sistemul a depasit 12% în ultimul an.

Cele 8 fonduri de pensii private obligatorii (Pilonul II) au ajuns la sfârsitul primelor sase luni din 2014 la un numar total de 6,16 milioane de participanti, în beneficiul carora administrau active nete în valoare totala de 16,54 miliarde lei, potrivit datelor calculate de APAPR. În ultimul an, activele nete ale Pilonului II si-au mentinut ritmul de crestere (+43% fata mijlocul anului 2013), datorita cresterii procentului de contributie la 4,5% în 2014, dar si gratie rezultatelor investitionale obtinute de administratori, în beneficiul participantilor la fondurile de pensii.

Potrivit APAPR, de la lansare si pâna în prezent (sfârsitul primului semestru 2014), fondurile de pensii de Pilon II au primit în administrare în numele participantilor contributii brute în valoare totala de 13,18 miliarde de lei si au adaugat, prin fructificarea investitiilor, câstiguri nete (de toate comisioanele) de 3,36 miliarde de lei.

Din punct de vedere al performantelor investitionale, fondurile de pensii private obligatorii au obtinut în ultimul an un randament mediu de 12,1%, în timp ce randamentul mediu de la lansare (luna mai 2008 — luna iunie 2014) este de 11,4% pe an.

Cele 10 fonduri de pensii private facultative (Pilonul III) au ajuns la finele primului semestru din 2014 la un numar total de circa 330.000 de participanti, în beneficiul carora administrau active nete în valoare totala de peste 923 milioane de lei, potrivit datelor calculate de APAPR. În ultimul an, contributiile virate de participanti în conturile personale de pensii facultative au înregistrat o crestere usoara, ceea ce a dus, alaturi de rezultatele investitionale, la un ritm de majorare a activelor de 34% fata de mijlocul anului 2013.

Din punct de vedere al performantelor investitionale, fondurile de pensii private facultative au obtinut în ultimul an un randament mediu de 12,4%, în timp ce randamentul mediu de la lansare (luna mai 2007 — luna iunie 2014) este de 8,3% pe an.

‘Sistemul de pensii private a continuat sa creasca si sa se dezvolte armonios si în cursul acestui an. Pentru un sistem de economisire creat sa produca rezultate peste 20-30 de ani, evolutia pe termen lung este evident cea mai relevanta, dar si analiza continua a rezultatelor are meritul de a-i surprinde evolutia în cele mai importante momente. Performantele foarte bune ale fondurilor de pensii, implicarea în crestere în finantarea economiei reale, functionarea fara sincope a mecanismelor sistemului, în conditii de risc redus pentru participanti, toate concura la consolidarea sistemului si, speram, la cresterea încrederii în acesta. Pentru a doua parte a anului, prioritatea noastra ca industrie vizeaza discutii cu autoritatile pentru promovarea legii de plata a pensiilor private’, a declarat Raluca Tintoiu, presedintele APAPR. (AS — autor: George Banciulea, editor: Mariana Nica), agerpres.ro

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie